Аграрії застосовують супутниковий моніторинг на понад 500 тис. га

16 серпня 2022, 09:20 3189

Фахівці відмічають зростання інтересу аграріїв до digital-застосунків. За допомогою Croptical (платформи для супутникового моніторингу і аналізу погодних даних від EartDayliAnalytics) сільгоспвиробники опрацьовують уже понад 500 тис. га у різних регіонах країни. Водночас «новинки» впровадили і зовсім невеликі фермерські господарства та навіть ті аграрії, які були впевнені, що вся ця цифровізація — не для них.

Про це AgroPortal.ua повідомили в компанії AgriLab, яка у співпраці зі світовим лідером у розробці інтелектуальних систем для точного землеробства EartDayliAnalytics відкрила вільний доступ до різних цифрових платформ усім українським аграріям. 

Відмічається, що у ТОВ «ОЛТО» на Кіровоградщині почали використовувати платформу для супутникового моніторингу Croptical. 

«Деякі працівники господарства зараз перебувають у лавах ЗСУ, тож рук на все не вистачає. А нам треба було встановити характер та площу зон низької продуктивності на полі з озимим ячменем. У цьому нам допомогла платформа супутникового моніторингу Croptical. Ми отримали супутниковий знімок поля озимого ячменю у фазі колосіння та обміряли площу зон із найменшим та найвищим рівнем вегетації. У цих зонах провели фотофіксацію типових рослин і виявили, що в зоні низької вегетації вони відстають у розвитку за всіма біометричними показниками. Маємо там яскраво виражений дефіцит елементів, зокрема азоту», — розповідає головний агроном Олександр Кудін. 

Завдяки тому, що в Croptical є можливість проаналізувати історичні дані поля за останні 10 років, було виявлено, що більшість зон низького рівня вегетації — історично сформовані, обумовлені особливостями поля. Але є й зона низької продуктивності, що не спостерігалась у попередні роки. Відповідно низька продуктивність цієї зони має технологічний характер. У даному випадку — просів.