Україна завезла рекордну кількість тракторів у 2018 році

17 квітня 2019, 08:00 7250

В Україну за останні чотири роки (2015-2018 рр.) завезли близько 244 тис. тракторів різних видів (вживаних і нових) на загальну суму понад $1,6 млрд.

Такі дані наводить асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

У кількісному виразі сумарний імпорт тракторів (включно з мотоблоками) зростав чотири роки поспіль. Найбільше цієї техніки було імпортовано в минулому році. На відміну від зернозбиральних комбайнів, де «гарячий сезон» триває з кінця квітня по серпень, трактори активно завозяться з кінця зими по кінець квітня та в липні, у 2018 році активними були також осінні місяці.

Розподіл імпорту усіх тракторів за місяцями, 2015-2018 рр., шт.

Якщо у кількісному вираженні імпорт тракторів зростав з року в рік, то у вартісному виразі свого пікового значення він сягнув у 2017 р. ($493 млн), а у 2018 р. пішов на спад ($431 млн). Це може вказувати на те, що відбувся певний зсув від дорожчої до дешевшої техніки та від більш потужних до менш потужних тракторів, вважають експерти.

Імпорт тракторів у вартісному вираженні за роками, млн дол. США

Щодо вживаних тракторів, то в цілому за аналізовані чотири роки їх частка серед усіх імпортованих тракторів складала орієнтовно 4%. Це значно менше порівняно із зернозбиральними комбайнами, де цей сегмент займав половину усіх поставок з-за кордону.

На малюнку (рис. 3) видно розподіл між імпортованими новими тракторами та такими, що вже були у вжитку, за весь аналізований період. У загальному імпорті вживані трактори займають незначну частку.