Ринок точного землеробства України сягає $60-70 млн

21 червня 2022, 13:49 1902

Обсяг залучення капітальних інвестицій у сільське господарство у 2022 р. складе близько $1,1-1,2 млрд замість прогнозованих раніше $2,2-2,5 млрд.

Про розповів д.е.н. завідувач відділу інвестиційного та матеріально—технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук,  у своїй колонці журналу «Пропозиція»

«В умовах особливо високого для національних агроінвесторів рівня ризиків слід очікувати, що цього року вони спрямовуватимуть інвестиційні ресурси переважно у оборотний капітал та збереження наявних виробничих потужностей», —  вважає він. 

На думку науковця, не виключене сповільнення впровадження передових технологій. На це впливатимуть і розміри виділених на інновації коштів, і логістичні проблеми щодо забезпечення новітньою сільгосптехнікою, обладнанням, насінням, ЗЗР тощо. 

«Але ті господарства, які обрали впровадження інноваційних рішень на своїх полях, зупинити цей процес не в змозі, тому на стоп ставити їх не будуть», — вважає Захарчук. 

Він зазначив, що протягом 2016-2021 рр. загальні розміри капітальних інвестицій на гектар угідь становили від $70 до 100. А лише за умов капіталовкладень від 150 $/га можна говорити, що країна розвивається у напрямку інноваційної модернізації.

«У цілому, технології докорінно міняють концепцію сільського господарства, роблячи його більш вигідним, ефективним, безпечним та простим. І важливу роль в цьому відіграють технологічні компанії: без використання існуючих іноземних інноваційних продуктів та адаптування їх до українських умов неможливо робити подальші поступи вперед», — запевняє експерт, зазначаючи, що точними технологіями сьогодні покриті 15% сільгоспугідь.

Обсяг ринку точного землеробства в Україні на сьогодні становить приблизно $60-70 млн з урахуванням обладнання, яке йде в комплекті з технікою, додаткового обладнання, різних навісів на агрегати і техніку, сервісів, послуг, програмних продуктів, дронів.

«Хоча застосування інноваційних технологій в агросекторі на початку потребує певних інвестицій, вони швидко себе окуповують, зменшуючи затрати часу і робочої сили. Окрім цього, підвищені інвестиційні ризики агробізнесу частково компенсуватимуть чинники подальшого зростання світових цін на продовольство», — вважає він.