Ялинкові ферми сприяють покращенню екології

16 грудня 2023, 16:00 1972

Ферми для виробництва різдвяних ялинок мають екологічну користь.

Про це пише The New York Times із посиланням на думки екологів. 

Лісовий еколог з Nature Conservancy у Массачусетсі Енді Фінтон пояснив, що ферми для створення різдвяних ялинок можуть функціонувати так само, як молоді ліси. Як правило, на кожне зібране дерево висаджують від двох до трьох саджанців, і часто ферми розташовують на невикористаних сільськогосподарських угіддях.

«Вони витягують вуглець з атмосфери, — зазначає Енді Фінтон. — Вони очищають повітря і у багатьох випадках очищають питну воду. Вони зберігають ландшафт, запобігаючи створенню непроникних поверхонь, надаючи економічні стимули землевласникам».

За його словами, з інтенсивним тиском розвитку та прискореною втратою природних лісів деревні ферми можуть забезпечити середовище існування дикої природи, особливо птахів і ссавців, які віддають перевагу відкритим просторам на узліссях. Крім того, ялинкові ферми — гарне місце для існування комах, необхідних для запилення. Багато власників ферм засвідчують, що бачили на своїх територіях різноматнних звірів.

Президент Тихоокеанської північно-західної різдвяної ялинкової асоціації Том Норбі зазначив, що на фермах щороку вирубують невелику частину дерев, залишаючи рости приблизно 90%, доступних для тварин. 

Водночас щодо питання етичності вирубування дерев, натураліст із Національної федерації дикої природи Девід Мізеєвскі зазначив, що різдвяні ялинки слід розглядати як сільськогосподарський товар: «Так само, як ви їсте брокколі, ви вбиваєте рослину брокколі?».