Українські аграрії мають змогу оптимізувати внесення добрив усього за $1/га

06 березня 2024, 09:20 2293

Диференційоване внесення добрив з використанням ШІ: SmartFarming та Програма USAID АГРО пропонують нову послугу для українських агровиробників.

Змінна норма та штучний інтелект: інноваційний підхід до весняного підживлення культур 

Компанія SmartFarming спільно з Програмою USAID АГРО у новому виробничому сезоні ініціювали проєкт для підтримки мікро-, малих та середніх підприємств у використанні інноваційних послуг із диференційованого внесення добрив. Так, агровиробники можуть скористатися послугою з оптимального дозування добрив за допомогою штучного інтелекту та на максимально вигідних для себе умовах. 

Інноваційна технологія підживлення культур із використанням розумного польового аналізатора спрощує процес виявлення проблемних зон на полі, дозволяє вносити добрива зі змінною нормою та одночасно оптимізувати використання виробничих ресурсів. Для проведення операції агровиробнику не потрібні карти-завдання — пристрій формує їх автоматично, а розпочати внесення добрив можна уже за 2-3 години після приїзду команди SmartFarming.

Назар Малиняк, керуючий партнер групи компаній SmartFarming

Поточна ситуація на ринку мінеральних добрив, зокрема висока собівартість і обмежена доступність, стимулюють агровиробників максимально ефективно використовувати наявні добрива та підвищувати ефективність інвестованих у них коштів. У межах спільної ініціативи з Програмою USAID АГРО ми насамперед створюємо можливість для малих та середніх підприємств оптимізувати внесення добрив і робити це на вигідних умовах. Водночас ми знайомимо фермерів із новими технологіями, показуємо, як вони працюють та які результати дозволяють отримати. Таким чином, сприяємо розвитку технологічних підходів, які фермери використовують у своїх господарствах.

Серед основних переваг послуги:

  • можливість використовувати задані параметри самохідного обприскувача чи трактора без додаткових карт-завдань;
  • робота зі строкатими полями для вирівнювання показників урожайності на різних ділянках;
  • робота в режимі реального часу: система миттєво виокремлює зони продуктивності на полі, коригує задану норму та застосовує її під час руху техніки по полю залежно від стану рослин;
  • ретельний збір та аналіз даних: мультиспектральна камера забезпечує широке поле зору (до 40 м) і високу роздільну здатність, а штучний інтелект автоматизує рутинні процеси;
  • максимально ефективний розподіл діючої речовини на площі внесення навіть за мінімальних доз внесення добрив;
  • автоматична фотофіксація проблемних ділянок на полі.

Завдяки технології можна проводити ряд операцій із підживлення посівів, серед яких — весняне підживлення озимих культур, внесення добрив культиватором, позакореневе та фоліарне підживлення.

Артур Анділахай, агроном-дослідник, керівник напряму R&D компанії SmartFarming

Інноваційна технологія внесення добрив дозволяє аграріям автоматизувати процес підживлення посівів залежно від зон продуктивності поля в реальному часі, не потребує складних аналітичних обчислень та завантаження карт-завдань на бортові термінали техніки. 

Головна її перевага полягає в тому, що аграрії мають змогу точно дозувати і розподіляти азотні добрива з урахуванням різних показників урожайності та потреб культур на кожній окремій ділянці поля. Таким чином, рослини отримують необхідні ресурси для розвитку, вчасно та у потрібних кількостях.

Українські агропідприємства можуть скористатися послугою з оптимального дозування добрив на максимально вигідних для себе умовах. Завдяки підтримці Програми USAID АГРО аграрії мають змогу заощадити до 90% вартості послуги, сплачуючи всього $1/га.

Основним критерієм відбору агровиробників для надання послуги є наявність власної або орендованої техніки, що дозволяє проводити диференційоване внесення добрив (розкидач або обприскувач).

Оптимальне дозування добрив за пропонованою технологією дозволяє вдосконалити підхід до підживлення культур, скоротити час і витрати на проведення операції та подбати про вирівнювання урожайності по полю. 


Отримати детальну консультацію та замовити послугу можна на сайті https://augmenta.smartfarming.ua/ або за телефоном: +38 (067) 678 20 51, +38 (067) 829 10 80.