Україна може втратити лідерські позиції на світовому ринку ячменю

09 травня 2022, 13:27 528

Україна серед всіх зернових культур експортує найбільше пшеницю та кукурудзу. Однак і відвантаження ячменю доволі великі та дозволяють посісти третє місце в рейтингу найбільших світових експортерів ячменю.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

За результатами 2021 р. Україною було експортовано 5,7 млн т ячменю, що на 12% більше попереднього річного показника.

ТОП-5 найбільших світових експортерів ячменю в світі в 2021 р. виглядає так:

№1: Австралія з обсягом 8,8 млн т;

№2: Франція — 6,6 млн т;

№3: Україна — 5,7 млн т;

№4: росія — 4,0 млн т;

№5: Канада — 3,5 млн т.

При цому Австралія за останній рік подвоїла експортні відвантаження. Таким чином, ця країна відновила своє звання найбільшого світового експортера ячменю, яке мала 4 роки тому.

«Україна встигла вивезти призначений для експорту ячмінь, що був вирощений в 2021 р., ще до початку війни в Україні, тому аграріям вдалося отримати кошти за вирощений врожай. Однак уже зараз в Україні засіяно 969 тис. га озимого ячменю та 844 тис. га ярого ячменю (станом на 2 травня), і посівна ярого ячменю ще продовжується.

Блокування українських морських портів російською армією та низька пропускна здатність альтернативних шляхів експорту ставить під загрозу можливість вивезення вирощеного врожаю. Це може призвести як до неможливості подальшого здійснення діяльності українських аграріїв, адже внутрішній фонд споживання ячменю значно менший за вирощені обсяги, і недоотримання коштів від реалізації продукції призведе до фінансової неспроможності, так і до відчутної нестачі ячменю на світових ринках», — наголосила аналітик УКАБ Світлана Литвин.