Сезон черешні в Україні стартував вчасно попри весняні заморозки та несприятливі погодні умови.
Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Черешня з місцевих господарств станом на кінець минулого тижня пропонувалась до продажу за ціною 100–200 грн/кг ($2,41–4,82/кг) — залежно від сорту та обсягів партії. При цьому якість пропонованої продукції здебільшого оцінюється як невисока.
Для порівняння, гуртові партії імпортної черешні високої якості наразі реалізуються у діапазоні 400–850 грн/кг ($9,70–20,70/кг) залежно від сорту та країни-виробника.
Зазначається, що основну пропозицію на ринку нині становлять ранні сорти кісточкових фруктів. Водночас рання черешня зазвичай не користується високим попитом серед гуртових покупців через досить дрібний калібр ягід. У зв’язку з виходом на ринок черешні більшого калібру більшість садівників планують переглядати ціни на ранні сорти в бік зниження.
Нагадаємо, що торік перші постачання черешні на внутрішній ринок також стартували приблизно в цей же період. Проте тоді ціни на ягоду починалися від 50 грн/кг ($1,20/кг), що вдвічі дешевше, ніж поточні цінові рівні.