Ми працюємо з усіма європейськими компаніями щодо розмноження високих репродукцій сої. Під соєю у нас в середньому зайнято 16-18 тис. га, з них 2,5-3 тис. га займають посіви насіннєвої сої.
Попит на сою зростає, водночас підвищується і якість технологій вирощування культури. Соя є досить цікавою для фермерів через її рентабельність.
В Україні середні фермерські господарства збирають сою з урожайністю 2,6 т/га, раніше було 2 т/га, а великі агрохолдинги сьогодні збирають від 3,5 т/га і більше.
У ПП «Західний Буг» дану культуру вирощують понад 10 років. Культивують як товарну, так і насіннєву сою. Про це розповів агроном-аналітик господарства Дмитро Кисельов під час онлайн-мітапу «Соєвий бізнес: перспективи, ринки збуту та економіка вирощування».
Ми працюємо з усіма європейськими компаніями щодо розмноження високих репродукцій сої. Під соєю у нас в середньому зайнято 16-18 тис. га, з них 2,5-3 тис. га займають посіви насіннєвої сої.
Судячи з цін на сою та можливостей її вирощування, культура має позитивні відгуки в господарстві. Вона менш маржинальна, ніж основна культура — цукровий буряк, але соя дає «Західному Бугу» $300-400/га чистого прибутку.
«Врожайність сої у нас складає 4,5 т/га і більше, вміст протеїну мінімум на вологу 34%, більшу половину займає соя з високим вмістом протеїну — 36%», — розповідає Дмитро Кисельов.
Високу врожайність сої господарство отримує завдяки здоровому чистосортному насінню, своєчасним та якісним агроопераціям (починаючи від глибини висіву, сіють на 4-5 см вглиб, щоб не було промивання ґрунтових гербіцидів, до збирання врожаю).
Ми проводимо дві фунгіцидні обробки на сої проти основних хвороб, також боремося з кліщами, тобто у нас доволі навантажена схема вирощування, але це дає нам можливість збирати хороші врожаї.
За вирощування сої, зазначає агроном-аналітик, прямі затрати господарства складають понад $570/га (майже $90 — витрати на насіння, $160 — добрива, $170 — ЗЗР і $110 — пальне, решта — додаткові заходи). Попри складнощі врожай експортують до країн Європи і щосезону на українську сою є попит.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua