Про це пише журнал «Ягідник».
«Плантації «Диво-ягоди» починалися з 8 га ремонтантної малини та 1 га суниці садової. Сьогодні тут уже збирають врожай з 16 га малинника і 2 га суниць. Для ремонтантної малини обов«язкове встановлення капітальної шпалери на другий рік. Суницю ж саджають на гряді висотою близько 20 см, вкритій чорною плівкою», — уточнюється у повідомленні.
Як розповідає директор ТОВ «Диво-ягода» Віталій Васильєв у 2019 р., згідно з планом, компанія побудувала комплекс із заморожування ягоди, що охоплює етапи охолодження, заморожування, сортування та зберігання.
«Ми розуміли, що заморожена органічна ягода — експортний продукт, попит на який існує за кордоном. Звісно, у процесі становлення ми випробували різні напрями збуту, зокрема свіжий внутрішній ринок, ритейл. Щороку якісь обсяги ягід продаємо у свіжому вигляді, залежно від цінової політики та фінансової складової підприємства», — розказав Васильєв.
Він вважає, що перспектива органічного вирощування малини в Україні існує для виробників хоча б середнього розміру.
«Важливий нюанс, із яким стикається кожен виробник органічної ягоди, — низька врожайність, якщо порівнювати, наприклад, з конвекційним вирощуванням. З цим фактором не можна нічого вдіяти, адже сертифікація включає суворий контроль, використовувати можна лише допустимі для органічного землеробства препарати, сертифікат потрібно постійно підтверджувати. І це добре, бо ці заходи захищають органічного виробника. Можливе рішення — виробляти великі обсяги продукції та ставати більш привабливим для потенційних покупців, звідси й може формуватися рентабельність господарства. Якщо маєш маленький ягідник, говорити про прибуток в органіці складно», — додав виробник.