Таку думку висловив керівник СТОВ «Перемога» Микола Малієнко, пише AgroTimes.
За його словами, спостерігається дивна невідповідність: щоб вирощувати насіння сої, потрібно провести лабораторні аналізи посівного матеріалу на відсутність ГМО, й лише після цього отримати сертифікат. Проте за виробниками, котрі вирощують сою, з боку держави відсутній будь-який контроль.
«Це попри те, що 50% ГМ-сої використовується в Україні. Вона іде і на олію, і на шрот для годівлі худоби... Також через засилля ГМ-сої потерпають вітчизняні насіннєві господарства та селекційні установи, — наголосив керівник СТОВ «Перемога». — Наприклад, у нашому господарстві є близько 300 тонн елітного насіння сої, але ми змушені його продавати як товарне зерно. Хоча сорти, які пропонуємо, мають потенціал урожайності до 40 ц/га».
Негативні наслідки такої тенденції для насінницьких господарств відчутні: протягом останніх двох-трьох років попит на насіння вітчизняних сортів сої наднизький, додав він.