Посівна-2023: озвучені визначальні фактори

04 березня 2023, 08:00 2530

Посівну 2023 року, як у питаннях площ, так і використання технологій, визначатиме кон’юнктура зовнішніх ринків, можливість експорту Чорним морем, тобто продовження «зернової ініціативи», наявність пільгового фінансування та продовження кредитних програм, зниження вартості логістики, доступність кредитів, ціни на добрива та курс валют.

Про це повідомив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон під час зустрічі Trend&Hedge Club.

propData.content.image

Загалом аграрії налаштовані сіяти. Звісно, не всі сільгоспвиробники, які знаходяться поблизу кордону чи на лінії зіткнення, зможуть провести посівну. В зонах потенційного наступу рф існує ризик не зібрати врожай. Також є питання фізичної можливості посіятись — наявність техніки, трактористів. У таких випадках теж сівба навряд чи відбудеться. Деякі агровиробники через зменшення кількості ресурсів для проведення посівної не зможуть вкластися в строки. Тому частина землі залишиться під паром, але це теж потребує витрат: за паром потрібно доглядати, щоб поля не заросли бур’яном.

За підрахунками УКАБ, сільгоспвиробникам доцільно проводити посівну, якщо є покриття змінних витрат, навіть якщо є збитковість. 

«Якщо взяти структуру собівартості, до постійних витрат належать: орендна плата в межах 100-150 $/га, заробітна плата, загальновиробничі та адміністративні витрати. Власне, в підсумку виходимо на 300-400 $/га постійних витрат. І економічно доцільно, якщо хоча б частина цих витрат покривається за рахунок урожаю, тоді сенс сіяти є», — пояснює Роман Сластьон.

За його словами, що наразі фінансування у аграріїв обмежене, і очевидно, що буде скорочення внесення добрив, економія на ЗЗР, зменшення кількості обробок.

Він додає, що найкритичніше питання стоїть із пільговоим кредитуванням сільгоспвиробників у 2023 році. Без належного фінансування посівна кампанія може не відбутися в необхідних масштабах. 

«Згідно відповідних постанов КМУ пільгове кредитування видавалося строком до 12 місяців та в сумі до 90 млн грн на суб’єкта господарювання. Тобто якщо воно не буде продовжене, близько 38 млрд грн кредитів сільгоспвиробники мусять повернути ще до завершення сівби, і це в той час, коли агропідприємствам необхідно додатково близько 40 млрд грн для забезпечення посівної-2023. За відсутності цих коштів скорочення посівів може скласти 5-5,5 млн га», — прогнозує Роман Сластьон.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua