Перспективна культура для півдня України — гісоп

29 вересня 2018, 08:00 3924

Гісоп — культура, що застосовується у харчовій, фармацевтичній та парфумерній галузі, може стати перспективною для Миколаївської області України.

Як говорять фахівці з ефіроолійних культур, на півдні України складнощі при вирощуванні гісопу можуть виникнути при занадто високих температурах повітря, пише «АгроЮг»

Навіть така культура, як лаванда, не витримувала шаленої спеки, яка панувала влітку на півдні цього року. Тому науковці рекомендують при вирощуванні гісопу застосовувати зрошення та притінення. Культивувати гісоп краще на площі, яка не перевищує 10 га. Для того щоб розпочати вирощувати цю культуру, фермеру знадобиться близько $11 тис. на 1 га, підрахували спеціалісти.

Але такі витрати будуть виправдані, бо до всіх цінних якостей гісопу ще можна додати те, що культура є багаторічною та росте на одному місці до 8 років. Адже гісоп лікарський включений до фармакопеї Румунії, Франції, Німеччини, Португалії та Швеції. У кулінарії застосування знаходить в основному сушене листя верхньої третини рослини. Гісоп покращує смак страв з квасолі, гороху, його додають в ковбаси, овочеві супи, до смаженого м'яса, використовують при солінні маслин, огірків і томатів. Крім того, мед з гісопу, наприклад у США, коштує утричі дорожче звичайного.

До того ж, що є не менш важливим, у гісопу практично немає ні шкідників, ні хвороб. Ще одна приваблива деталь, це те, що для обробітку лікарської рослини не потрібна спеціалізована техніка, а достатньо ручної міні-техніки.

Фермери, які ведуть своє господарство за законами пермакультури, на власному багаторічному досвіді довели, що гісоп є саме тією рослиною, яка може відлякувати небезпечних шкідників культурних рослин. Висаджуючи гісоп між рядами овочевих та плодових культур, вони з'ясували, що завдяки такому прийому позбулися капустяної совки, ріпного білана та попелиць. На півдні України ці шкідники також не є екзотичними, тому така рослина буде дуже корисною для нашого регіону.

Зараз науковці Миколаївського національного аграрного університету проводять дослідження щодо продуктивності сортів рослини для півдня України.