Овочівництво на Херсонщині постраждає менше, ніж виробництво зерна

12 червня 2023, 12:50 1616

Спустошення зрошувальної системи внаслідок підриву Каховської ГЕС більше вдарить по вирощуванню сої та кукурудзи, ніж по овочівництву.

Таку думку висловив керівник консультаційної компанії «Агроаналіз» Вадим Дудка у колонці AgroTimes.

«Дуже часто саме овочі зрошувалися зі свердловин. Адже овочеві поля — це найчастіше 30-100 га, а не тисячі гектарів, як для сої та кукурудзи. Овочівники більш мобільні. У них немає зернотоків, великих баз техніки та всього такого. Вони зможуть переїхати на нові поля, якщо бажатимуть зберегти свій бізнес. Овочівництво також більш маржинальне, ніж зернові та технічні культури, тому зможе платити вищу орендну плату на березі Дніпра», — вважає експерт. 

На його думку, набагато важливіше та розумніше спростити процедуру реєстрації дозволу на свердловини.

«Потрібно проводити експертизи, де вода солона, де якісна, де її можна брати, а де — ні. Але ця процедура не має бути такою забюрократизованою та складною для фермера, як зараз... Дайте на Херсонщині використовувати воду зі свердловин! Чим ліберальнішим буде законодавство, тим менше буде корупції», — підкреслив Вадим Дудка.

Для тих, хто буде міняти розташування овочевого поля й за свої кошти прокладатиме труби, ставити насосну станцію, на думку експерта, потрібно дати можливість пільгового кредитування.