Названо головну умову дружніх сходів соняшнику

08 квітня 2019, 17:26 4703

LNZ Group окреслила оптимальні умови посіву соняшнику за способом, глибиною та нормою посіву, а також термінами проведення робіт.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

«Основний спосіб посіву соняшника — пунктирний з шириною міжрядь 70 см іноді 75 см. Також практикуються посіви з міжряддям 15 і 45 см», — говориться у повідомленні.

Насіння гібридів соняшника, як зазначають спеціалісти, слід загортати на глибину 4-6 см. Збільшення глибини призводить до зменшення польової схожості. Збільшення глибини посіву є виправданим лише за умови наявності недостатньої кількості вологи у ґрунті, зазвичай у пізні строки посіву.

«Головною умовою отримання дружніх вирівняних сходів є дотримання рівномірності по глибині загортання насіння з обов«язковим розміщенням насіння в 1,5-2 см вологий шару грунту», — додають в компанії.

Однією із основних умов отримання високого урожаю є дотримання рекомендованої густоти стояння рослин перед збиранням 35-60 тис. росл./га

«Для забезпечення передзбиральної густоти встановлюють страхові надбавки насіння залежно від його посівних якостей і окремо на польову схожість, що залежить від наявності шкодочинних об»єктів в грунті, запасів вологи, прогнозу погоди і т.д., а відповідно додатково може складати 3-7%», — пояснюють спеціалісти.

Оптимальний строк посіву гібридів соняшника з урахуванням їхніх біологічних особливостей настає у період, коли температура на глибині загортання насіння становить 10-12 оС. За умов ранньої сівби період отримання сходів розтягується до 3-4 тижнів, сходи не дружні, зрідженні. При пізній сівбі часто відчувається дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту.

В окремих випадках, коли пізня весна, посів можна розпочинати за температури від 8 оС, додали в LNZ Group.


Для довідки: LNZ Group — сучасна диверсифікована компанія із 170-річною історією. Один із лідерів насіннєвого ринку України із багаторічним досвідом роботи з провідними міжнародними компаніями-селекціонерами по виробництву насіння кукурудзи, соняшнику, сої, пшениці, гороху, ячменю.