На посівах з'явився кукурудзяний стебловий метелик. Як зберегти кількість і якість врожаю

19 липня 2024, 11:59 703

У липні відбувається літ одного з найнебезпечніших шкідників кукурудзи — стеблових метеликів. Як правило, він збігається в часі з початком викидання волотей кукурудзою, то ж, аграріям час моніторити посіви та проводити інсектицидний захист.

Про це попереджають у агродепартаменті LNZ Group.

Відзначається, що оптимальними умовами під час льоту метеликів, відкладання яєць, ембріонального розвитку та розвитку гусениць фітофага є температура повітря в межах 18-30 °С та відносна вологість не нижче 70%. Спекотні та посушливі, з нестачею вологи, погодні умови вегетації можуть призвести до значного зменшення чисельності шкідника.

У LNZ Group розповідають, що погодні умови цього року в Сумській області дещо змістили терміни льоту шкідника. Незважаючи на це, необхідно проводити постійне обстеження посівів культури, щоб не пропустити термін початку боротьби із шкідником.

«Гусениці стеблового метелика роблять отвори і на стеблі, і на волоті. З одного боку, погіршується розвиток рослин, з іншого — через ці «отвори» легко проникають збудники різних хвороб. Як, наслідок, це призводить до значних втрат врожаю в кількості та якості", —  пояснюють чому слід остерігатися цього шкідника у агродепартаменті LNZ Group.

Найдієвішим заходом боротьби із стебловим кукурудзяним метеликом є внесення інсектицидів.

У LNZ Group зазначають, що у боротьбі з цим шкідником, а також з попелицею і усіма видами совок, відмінні результати демонструє системний інсектицид контактно-системної дії Престо (клотіанідин, 200 г/л лямбда-цигалотрин, 50 г/л)0,3-0,4 л/га.

  • Клотіанідин — діюча речовина з класу неонікотиноїдів, що системно розподіляється по рослині та забезпечує довготривалий захист від шкідників — більше 30-ти днів.
  • Лямбда-цигалотрин — контактний піретроїд, що має виражений «нокаут» ефект, і забезпечує надзвичайно швидку дію продукту та загибель шкідників вже через півгодини після обробки.

Обприскування слід проводити проти гусениць молодших віків, які живляться відкрито і досить чутливі до інсектицидної дії та ще не встигли завдати рослинам відчутної шкоди.

У разі виникнення додаткових запитань можете звертатися до представника агродепартаменту LNZ Group свого регіону.