Зростання експорту бобових культур стало наслідком розширення посівних площ під ними в Україні та підвищення рівня зацікавленості малими та середніми фермерами в вирощувані бобових культур. Адже бобові дозволяють отримати значно вищу виручку з кожного гектару, ніж зернові чи олійні культури, за умови використання сучасних технологій вирощування та розуміння ринку збуту продукції, пише AgriGator.
«Я вже неодноразового зазначав, що світ є білково-дефіцитним, а бобові культури мають найвищий вміст рослинного білку з усіх інших рослинних продуктів. Додатковим стимулом для розвитку виробництва бобових в Україні є також мода на веганство та вегетаріанство в світі, яка сприяє збільшенню попиту на рослинний білок, і, відповідно, на бобові культури», — розповідає економіст інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
Але збільшення виробництва бобових в Україні негативно вплинуло на внутрішні ціни, які в 2018 році були нижчими, ніж рік тому. Це відбилося й на середній експортній ціні, яка також знизилася приблизно на 7%. Відповідно загальна виручка від експорту бобових з України зменшилася на 2% до $190 млн. Цей показник співставний з виручкою від експорту молокопродуктів. Крім того, бобові вже дають Україні більше виручки, ніж експорт меду, борошна чи сокових концентратів.