Експерт: Україні загрожує штучний дефіцит цибулі

26 серпня 2018, 09:24 3087

Штучний дефіцит цибулі може виникнути на українському ринку у вересні.

Про це заявила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман, повідомляє «АгроЮг».

За її словами, деякі господарства вже зараз притримують урожай в очікуванні заробити на ньому пізніше. Стимулює їх до цього неврожай цибулі в сусідній Польщі. Цього року там розраховують зібрати всього 585 тис. т овочів, що на 12% менше торішнього врожаю і на 6% не дотягує до середнього показника за останні 5 років. Менше поляки зібрали тільки в 2015-му — 550 тис. т.

Експерт пояснює, що зазвичай саме Польща компенсує брак цибулі в країнах Східної Європи в другій половині сезону. Однак вже зараз зрозуміло, що буде неврожай, і це відбивається на цінах. На оптових ринках країни кілограм цибулі зараз можна купити не дешевше 0,18-0,23 €/кг. А це на 40% дорожче, ніж на аналогічний період минулого року.

В Україні цінники теж перевалили за торішні. З поля овоч пропонується по 0,10-0,14 €/кг. На оптових ринках — €0,10-0,17.

Гетьман зазначає, що перекупники створюють ажіотаж навколо цибулі. Вже у вересні ринку загрожує штучний дефіцит, і цим можуть скористатися ті ж поляки, незважаючи на свій неврожай.

«Саме за таким сценарієм почався для нас сезон 2015/16. Нагадаю, в жовтні 2015 року ціна на цибулю в Україні була в 1,5 рази вище, ніж в квітні 2016 року. А тоді урожай цибулі в Польщі був на рівні 550 тис. т, тобто навіть нижче прогнозованого обсягу на цей сезон. І це не завадило польській цибулі з'явитися на ринку України вже в жовтні 2015 року», — розповідає фахівець.

За оцінками експертів, Україна може експортувати цибулі в ЄС не менше, ніж яблук. Але для цього треба підібрати відповідні сорти, забезпечити калібрування, пакування та маркування товару, чого зазвичай для внутрішнього ринку фермери не роблять.