Виробник: Зниження світових цін на цукор не варто боятися

13 липня 2018, 08:00 4574
Виробник: Зниження світових цін на цукор не варто боятися фото

Цінова нестабільність на ринку цукру відбувається час від часу. Іноді період низьких цін позитивно впливає на бізнес.

Таку думку висловив генеральний директор «Астарти» Віктор Іванчик в інтерв«ю корпоративній газеті агропромхолдингу.

«Я не бачу нічого особливого в ринковій ситуації зараз, чого б не відбувалося в минулі 25 років у цьому бізнесі. Ми пов«язані з цукром з 1994 року. То був рік так званого «низького ринку», зі зменшеним попитом. Вже в наступному році попит почав різко зростати. Загалом ми пройшли через п«ять-шість таких коливань. Ціни падають на рік-два, потім зростають майже такий самий період, стабілізуються, і все починається знову», — сказав він.

Іванчик зазначив, що зараз на світовому ринку цукру має місце перевиробництво, але виробник розуміє тренд і маєможливість прогнозувати його завершення та зростання цін до певного пікового значення.

«Найцікавіше, що «період несприятливих цін» є сприятливим для бізнесу з точки зору мобілізації, активації внутрішнього потенціалу, який однозначно є по всьому ланцюгу створення продукту — від вирощування цукрового буряку, переробки, логістики до оптимального наповнення внутрішнього ринку та виходу на зовнішні», — підкреслив він.

На думку Іванчика, цукровий бізнес у своїй основі спирається на компанії, які прагнуть вести цей бізнес довго та успішно попри неминучу волатильність.

«Подібні коливання відбуваються на всіх сировинних ринках. Циклічність — це одна з економічних аксіом. І життя взагалі. Розуміючи цикли, ми знаємо, коли необхідно мобілізуватись для того, щоб максимально скористатись сприятливим періодом», — пояснив він.

Як зазначає гендиректор «Астарти», зараз важливо збільшувати ефективність своєї роботи, зменшувати використання енергоносіїв та собівартість продукту.