Думка: Втрати врожаю від падалиці соняшнику та ріпаку можуть становити 25%

28 жовтня 2019, 10:20 1878

Забур’яненість дводольними видами бур’янів восени — велика проблема в посівах озимих зернових. Ситуацію може погіршувати також засмічення посівів падалицею соняшнику та ріпаку — вони також споживають ресурси, призначені для культури, і заважають їй розвиватися.

Про це повідомляють експерти агрономічного департаменту компанії UKRAVIT.

«Засміченість посівів озимих зернових дводольними бур’янами та падалицею соняшнику і ріпаку — важлива проблема, на яку аграрію варто звернути увагу. Адже досвід показує, що за недостатнього чи несвоєчасного їх контролю втрати врожаю можуть сягати від 25% і навіть більше. Причому страждають не лише кількісні показники, а й якість зерна і, відповідно, на очікуваний прибуток можна не сподіватися», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець.

Для ефективного контролю він рекомендує застосовувати з осені післясходові гербіциди. Адже бур’яни, як і падалиця ріпаку та соняшнику, розвиваються значно швидше за зернові, і якщо відкласти обробку на весну, культурні рослини недоотримають необхідні їм ресурси та не сформують запланованої врожайності.

Ефективним засобом проти дводольних бур’янів і падалиці соняшнику та ріпаку експерт вважає післясходовий гербіцид Голд Стар Екстра (трибенурон-метил, 563 г/кг + тифенсульфурон-метил, 187 г/кг). За рахунок поєднання двох діючих речовин препарат контролює широкий спектр бур’янів, у тому числі й найпроблемніші — гірчаки, осоти, падалицю ріпаку та соняшнику, кучерявець Софії, лободу білу, амброзію, щирицю і багато інших. При цьому він високотолерантний до зернових культур і повністю розкладається на момент збирання врожаю.

Гербіцид сумісний із більшістю пестицидів та агрохімікатів, окрім лужних, що дозволяє застосовувати його в бакових сумішах. Для максимальної ж ефективності дії виробники рекомендують використовувати препарат із додаванням ПАР Тандем.