Думка: Несвоєчасний захист сої призводить до втрат урожайності на рівні 50%

10 травня 2019, 09:00 1875

Контроль дводольних бур’янів у посівах сої — серйозний виклик для аграрія, особливо на ранніх етапах росту і розвитку культури. І недостатнє або несвоєчасне знищення щириці, гірчаків, лободи білої, пасльону чорного, амброзії та інших шкодочинних видів може призвести до втрат урожайності на рівні 50% і вище.

Таку думку висловив керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець.

Зокрема, щоб забезпечити сої безконкурентне середовище, фахівці UKRAVIT рекомендують застосовувати двокомпонентний гербіцид контактно-системної дії Флагман Екстра (бентазон, 360 г/л + ацифлуорфен, 160 г/л). Він забезпечує комплексний захист посівів сої від однорічних і деяких багаторічних дводольних видів бур’янів. Адже, на відміну від гербіцидів на основі одного лише бентазона, здатен контролювати надзвичайно широкий спектр бур’янів, у тому числі й найбільш проблемних.

«Завдяки двом діючим речовинам із різними механізмами дії Флагман Екстра забезпечує вдосконалений контроль надзвичайно широкого спектру небажаної рослинності у посівах сої — щириці, гірчаків, пасльону чорного, амброзії полинолистої, падалиці соняшнику та ріпаку, в тому числі стійких до імідазолінів. При цьому про культурні рослини та їхніх послідовників у сівозміні можна не турбуватися: препарат є м’яким та селективним до рослин сої й не має післядії на наступні культури», — зазначає Олександр Мигловець.

За його словами, Флагман Екстра має досить широке технологічне вікно застосування: від одного до чотирьох трійчастих листків культури. Однак, як показали дослідження, за необхідності його можна застосовувати й по примордіальних листках сої, тобто до появи першого трійчастого листка, у нормі 1,5 л/га.

При цьому не рекомендується застосовувати гербіцид під час тривалих періодів посухи, за надмірної вологості, або якщо соя перебуває у стресових умовах. Максимальний ефект забезпечується при рівномірному покритті поверхні бур’янів робочим розчином, а також за умов бездощової погоди у перші шість годин після або до обприскування.