Думка: Артишок — абсолютно вільна і прибуткова ніша в Україні

21 жовтня 2018, 08:00 5007

Вирощування артишоку є інвестиційно привабливим напрямком агробізнесу як для середніх господарств, так і для малих фермерів, оскільки має високу маржинальність, хорошу транспортабельність і лежкість на торговій полиці.

До того ж, дана ніша є абсолютно вільною на українському ринку і дає реальну можливість виробництва органічної продукції, заявив директор ТОВ «АгроАналіз» Вадим Дудка, пише Seeds.

«Кліматичні умови України абсолютно підходять для промислового вирощування артишоку. До того ж, необхідно розуміти, що це продукція преміум-сегменту, в якому важлива не ціна, а якість і бренд. Середня ціна артишоку на світовому експортному ринку становить 700-1000 $/т при великому опті, 2-4 $/кг за умов закупівлі дрібнооптових партій і 10-50 $/кг при продажу в роздріб», — зазначив Вадим Дудка.

За його словами, в світі щорічно виробляється близько 1,5 млн т артишоку, його основним покупцем є, як правило, ресторани, а до трійки країн-найбільших виробників входять Італія (440 тис. т), Єгипет (260 тис. т) та Іспанія (230 тис. т).

Що стосується технології вирощування артишоку, то, як зазначив Вадим Дудка, необхідно пам'ятати, що це теплолюбна культура, і вона не любить гербіцидів, дозволених для боротьби з бур'янами.

«Вирощувати артишок варто з розсади, сіючи в касети на 160 осередків. Сходи зазвичай отримують на 9-11 день після посадки, після чого пересаджують у великі осередки (4×4 або 6×6 см). Висадка артишоку в ґрунт відбувається на мульчуючу плівку за схемою посадки від 0,5×1,4 до 0,7×1,8 м. Міжрядний простір варто або скошувати, або культивувати. При цьому в подальшому варто використовувати крапельне зрошення. На початку вегетації рослини при її удобренні потрібно використовувати тільки азотне живлення, а далі — особлива увага фосфору, калію, кальцію, бору і залізу», — зазначив Вадим Дудка.

Крім того, після дозрівання бутона раз на тиждень необхідно проводити вибірку культури.

«Від дозрівання бутона до початку розпускання квітки і втрати товарного виду проходить приблизно 10 днів. Ознака небезпеки розпускання — розчепірювання чашолистків. Цвітіння артишоку — це повна катастрофа для фермера», — розповідаючи про технології догляду за культурою, наголосив Вадим Дудка.

В середньому один кущ артишоку дає 15-30 бутонів.

«Маса бутона у кращих сортів 250-400 грамів. При густоті посадки 8-10 тис. шт./га маємо можливість отримувати не менше 40 т/га», — підкреслив Вадим Дудка.