Карантин: у садівників виникли проблеми з отриманням саджанців і ЗЗР

21 березня 2020, 08:00 2388

Поширення коронавірусу і введення карантину внесло труднощі в життя українців, адже зупинені залізничні, авіа- та автобусні перевезення, закрились заклади харчування тощо. Однак кардинальних змін у роботу плодоовочевих підприємств карантин не вніс.

Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації.

Як зазначається, роботи в садах продовжують вестися в плановому режимі, а основна частина продукції урожаю 2019 року вже реалізована. До того ж, попит на більшість фруктів та овочів залишається на доволі високу рівні. Є певні труднощі з доставкою посадкового матеріалу та хімії.

«На сьогоднішній день в Українську плодоовочеву асоціацію вже неодноразово надходили повідомлення від українських виробників про неможливість вивезення куплених у Європі саджанців, добрив та засобів захисту рослин. Тому, в умовах обмеженої купівельної спроможності, фермери вимушені були в екстреному режимі шукати альтернативні варіанти для купівлі необхідної продукції, що в свою чергу призвело до додаткових незапланованих витрат. До того ж, підвищення курсу валют також позначилося на цінах на саджанці, добрива та засоби захисту рослин», — зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Дивлячись на приклад Китаю, більшість експертів прогнозує, що ситуація в Європі почне покращуватися вже в кінці квітня — на початку травня, і регіон поступово повернеться до нормального режиму життя, зазначають в УПОА. Так, наприклад, кількість активних хворих у Китаї щоденно зменшується вже протягом трьох останніх тижнів, а кількість нових випадків хворих за останні 7 днів — 116 осіб. Тому місцева влада збирається вже найближчим часом почати відновлювати масові заходи.

Одним із позитивних моментів поточної ситуації для українських виробників може бути відсутність проблем нестачі робочої сили в сезон збору врожаю. У зв'язку зі труднощами з перетином кордону, вже зараз деякі українські робітники розривають контракти з європейськими роботодавцями, що в свою чергу грає на руку вітчизняним виробникам, оскільки більшість тих, хто не зможе виїхати за кордон, будуть вимушені шукати роботу всередині країни.

Варто також зазначити, що ситуація з підвищенням курсу валют може стимулювати експортні поставки української плодоовочевої продукції та значно збільшити її цінову конкурентоспроможність на міжнародних ринках.