Про це в рамках ІІ Міжнародного форуму по боротьбі з підробками та піратством «Контрафакт і піратство — загроза національній безпеці та економіці» розповів генеральний секретар Міжнародної Насіннєвої Федерації Майкл Келлер, інформує Насіннєва асоціація України.
За словам експерта, наявність підробок і контрафакту у сфері насінництва має величезний негативний вплив, починаючи від ризиків, які з'являються для сільського господарства і економіки в цілому, і закінчуючи шкодою, яка завдається довкіллю та продовольчому ланцюгу.
Щоб уберегтися від підробок в асоціації виділили пункти, на які обов'язково треба звертати увагу при купівлі насіння:
1. Вартість. Звичайно, ціна не може бути основним критерієм якості, але принаймні враховувати, що справжнє виробництво недешевий процес і кожний продукт має рекомендовані ціни.
2. Місце самої купівлі. Ніколи не зайвим буде педантично поспілкуватися з продавцем та запросити в нього додаткову інформацію щодо товару та переконатися в його автентичності.
3. Якість та упаковка. Фірмові речі завжди укладають в якісну упаковку з логотипом фірми. Зовнішній вигляд та якісні показники повинні підтверджуватися сертифікатом на насіння/садивний матеріал. Сертифікати видаються на кожну партію насіння.
4. Секретні пастки виробника для підробників — маркування, нанесення спеціальних голограм, магнітних смуг на тару із засобами захисту).
5. Сайти виробників/постачальників. Як правило, вони публікують власну лінійку товарів, особливості власного маркування, додаткових захисних елементів, повідомляють про мережу офіційних дистриб'юторів.
6. Реалізація насіння/садивного матеріалу компаніями проводиться самими виробниками та/або компаніями з іноземними інвестиціями через мережу дистриб'юторів. Єдина можливість уберегти свої поля від насіння невідомого походження — співпрацювати винятково тільки з офіційними дистриб'юторами насіннєвих компаній.
Для довідки: Насіннєва асоціація України (НАУ) – це незалежна професійна асоціація підприємств насіннєвої галузі за напрямками діяльності: селекційна, дослідна діяльність; вирощування, виробництво/ постачання насінництво. Діяльність компаній-членів охоплює групи культур: озимі культури, ярі зернові, зернобобові, круп’яні та кормові культури, картопля, цукрові та кормові буряки, олійні культури, кукурудза та сорго та овочеві культури.