Експерти розповіли, як боротися з найпоширенішою хворобою цукрових буряків

11 березня 2024, 13:50 971

Все більшого поширення на посівах цукрових буряків набуває хвороба церкоспороз. Періодично спостерігається значний тиск хвороби на заході України, там, де випадає досить багато дощів.

Про це розповів начальник відділу агросервісу цукрових буряків компанії «КВС-Україна» Андрій Новак під час онлайн-вебінару від «Самміт-Агро Юкрейн» «Цукрові буряки-2024. Сучасна селекція та надійний захист».

propData.content.image
Андрій Новак, начальник відділу агросервісу цукрових буряків «КВС-Україна»

Існує два підходи до контролю церкоспорозу: перший передбачає посимптомну роботу фунгіцидами на полі (чекаємо, поки критична кількість рослин буряку буде уражена патогеном, як правило, це 5%, а після цього починаємо обробки). Другий підхід передбачає профілактичні обробки фунгіцидами (не чекаємо, поки з’являться симптоми ураження рослин, а працюємо заздалегідь). Профілактика є більш ефективним заходом.

Андрій Новак зазначив, що відповідно до середньої кількості опадів за регіонами господарствам варто планувати кількість обробок. На його думку, в західній частині України варто планувати 5 фунгіцидних обробок, а на Вінниччині, Черкащині, Київщині — не менше трьох. На Полтавщині, де тиск церкоспорозу зазвичай менший, достатньо планувати одну-дві фунгіцидні обробки.

Крім того, Андрій Новак зауважив, що потрібно зважати на те, що з роками хвороба виробляє резистентність до тих чи інших діючих речовин, тому слід обирати ефективний захист. Такі діючі речовини як азоксистробін, трифлоксистробін, піраклостробін, навіть тіофанатметил — це ті речовини, до яких досить високий ризик виникнення стійкості. Порівняно низький ризик виникнення резистентності до манкоцебу, з’єднань міді та хлороталанілу.

propData.content.image
Андрій Новак, начальник відділу агросервісу цукрових буряків «КВС-Україна»

Ми рекомендуємо як мінімум в перші декілька обробітків обов'язково додавати препарати, що містять мідь. Це дає змогу контактним способом знищувати спори церкоспорозу, які, можливо, ще не встигли проникнути в глибину листового апарату. Друге  ми не рекомендуємо працювати зі стробілуринами соло. 

Андрій Новак нагадав, що KWS — це селекційна компанія, яка досить довго займається проблематикою церкоспорозу на цукрових буряках. Три роки тому на ринок вивели новинку — технологію Церкоспора Плюс (CR+). Вже є два гібриди: Ладіслава KWS і Балансія KWS, які демонструють і високу врожайність, і чудову стійкість до церкоспорозу.

За даними компанії «КВС-Україна», гібрид Ладіслава KWS 2022 року на Тернопільщині продемонстрував урожайність буряку на рівні 129,3 т/га, на Полтавщині зібрали 109,2 т/га даного гібрида. Тоді як класичні гібриди від KWS показували врожайність від 109 до 132 т/га, але мали слабку стійкість до церкоспорозу.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua