Експерт: Українські фермери притримують капусту, але ризикують усе втратити

25 січня 2022, 11:28 1088

Українські виробники білокачанної капусти не поспішають спустошувати сховища, незважаючи на високі ціни, що сформувалися на ринку.

Про це розповів міжнародний консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Федір Рибалко у коментарі EastFruit.

Як зазначається, ціни на якісну капусту в Росії сягають $0,75 (без ПДВ) у Росії, близько $0,60 у Білорусі та в Україні.

«При цьому запаси овочівники мають, але вони намагаються капусту притримувати. На цьому тлі зараз розпочався імпорт капусти з Польщі до України. Єгипет вже відвантажує капусту в Росію», — зазначив він.

Експерт нагадав, що були роки, коли ціни на капусту навесні перевищували $1 долар за кг і тому українські фермери не поспішають із продажами. У Росії та Білорусі всі власники капусти також вірять у зростання ціни і теж не поспішають продавати. Проте Узбекистан та Казахстан можуть порушити плани.

«Капуста – це найризикованіший продукт плодоовочевого сектора. Ціни на білокачанну капусту на ту саму дату різних років у реальних цінах можуть відрізнятися в 20 разів. На мій досвід, «джек-пот» на капусті вдається зірвати в середньому один раз на 5-7 років, порівняно прийнятні ціни на капусту бувають раз на 3 роки, а один рік із трьох завдає збитків», — говорить економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмарок.

Він зазначив, що останнім часом різко активізувалося експортно-орієнтоване овочеве виробництво капусти в Узбекистані, Казахстані, Ірані, підтягуються до них Таджикистан і Киргизстан, не виключаються «сюрпризи» від Туркменістану.

Експерт зазначає, що перший урожай ранньої капусти в південних областях Таджикистану та Узбекистану заберуть вже наступного тижня.

«Узбекистан відвантажуватиме капусту, насамперед у Росію, тому що ціни там істотно вищі і логістика в РФ простіше. Проте до середини лютого, на мою думку, з'являться відвантаження і в напрямку України. На цей час на ринку України з'явиться «молода капуста» з південних регіонів ЄС та Балкан», — пояснює Андрій Ярмак.

Якщо прогнози про різке зростання виробництва капусти в країнах Центральної Азії підтвердяться, то вартість капусти з доставкою в Україну та Росію може виявитися істотно нижчою за поточні рівні ціни на продукцію, навіть з урахуванням маржі імпортерів. Ймовірно, це спровокує місцевих виробників розпочати продаж продукції, що тиснутиме на ціни ще більше.

«У квітні в Україні на ринку вже з'являється рання капуста місцевого виробництва. Відповідно, розраховувати на подальше зростання цін на капусту на весну, враховуючи фактори, наведені вище, досить ризиковано», — підсумували експерти.