В Одеському порту побудують комплекс з перевалки зернових

19 вересня 2016, 07:45 2382

ДП «АМПУ» та ТОВ «Металзюкрайн Корп Лтд» підписали меморандум про наміри реалізації інвестиційного проекту. В рамках проекту буде проведена реконструкція причалу № 7 Одеського морського порту і водних підходів до нього, а також будівництво в тилу причалу комплексу з перевалки зернових вантажів.

Про це повідомляє прес-служба АМПУ.

Проектна місткість силосного парку складе близько 100 тис. т, продуктивність зернового терміналу по завантаженню судна складе 1 тис. т/год, а виробничі потужності терміналу з переробки зерна складуть 4 млн т на рік з перспективою збільшення до 6 млн т.

«Наша компанія багато років співпрацює з Одеським портом як з надійним партнером, на якого можна покластися. Саме тому ми вирішили розширити нашу присутність в порту та готові до поступового розвитку. Разом з будівництвом терміналу порт отримає додатковий вантажопотік, і, як наслідок, надходження від портових зборів. Це — 100% виграшна ситуація», — підкреслив керівник компанії-інвестора Микола Бондарюк.

Обсяг приватних інвестицій в проект і державних в реконструкцію причалу становить 2 млрд грн. За умовами меморандуму, ДП «АМПУ» висловлює намір і декларує плани з реконструкції причалу № 7 Одеського морського порту довжиною 386 м і з глибиною 13,5 м. ТОВ «Металзюкрайн Корп Лтд» зобов'язується створити зерновий термінал, діяльність якого забезпечить окупність реконструкції причальної стінки 9 років за рахунок портових зборів і плати за доступ оператора до причалу, що знаходиться в господарському веденні ДП «АМПУ».

З огляду на дефіцит коштів, АМПУ спільно з портовим оператором знайшли спосіб залучення приватних коштів у розвиток інфраструктури порту. Сторони домовилися про надання ТОВ «Металзюкрайн Корп Лтд» АМПУ фінансових коштів у розмірі біля 1 млрд грн для проведення будівельних робіт.

«В результаті реалізації проекту буде створено 150 робочих місць. Цей проект є наочним прикладом ставлення відповідального бізнесу до роботи в Одеському порту. Розвиток таких проектів на базі державно-приватного партнерства — це майбутнє портової галузі», — зазначив під час підписання Меморандуму в.о. голови ДП «АМПУ» Юрій Наконечний.


Для довідки: Компанія «Металзюкрайн Корп Лтд» як портовий оператор 23 роки успішно здійснює господарську діяльність на території Одеського морського порту, почавши роботу на базі другого виробничо-перевантажувального комплексу ДП «ОМТП» в 1993 р. За час роботи компанія забезпечила власними силами перевалку понад 41 млн т вантажів (металопродукція, тарно-штучні вантажі, обладнання, контейнерні вантажі). Щорічне зростання вантажопереробки складає не менше 30%. Персонал компанії — 300 співробітників.