Справа АМКУ проти Roshen: суд відмовився блокувати винесення рішення

20 грудня 2021, 09:17 335

Антимонопольний комітет України завершив збір та аналіз доказів у справі, розпочатій у 2020 році проти підконтрольних Roshen Europe B.V. компаній (ТОВ «Інтерстарч Україна», ПрАТ «Дніпровський крохмалепатоковий комбінат» та ПрАТ «Інтеркорн Корн Просессінг Індастрі») за ознаками зловживання монопольним становищем на ринку патоки крохмальної та сиропів протягом 2018 — 2020 років.

Про це йдеться у повідомленні АМКУ.

«Розгляд відповідної справи комітетом  заплановано на 21 грудня 2021 року. Вчасно та в установленому порядку відповідачів запрошено на засідання та вручено подання з попередніми  висновками у справі. Комітетом дотримано всі процесуальні права відповідачів. Зокрема, забезпечено ознайомлення з матеріалами справи, подовжено строк для підготовки заперечень», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, поданням пропонується:

- визнати, що група займала монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку первинної реалізації патоки крохмальної кукурудзяної та глюкозних сиропів;

- визнати, що група вчинила 2 порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на цьому ринку;

- зобов'язати групу припинити вказані порушення.

«Після отримання  даного подання, ПрАТ »Інтеркорн» подало до Господарського суду міста Києва заяву про забезпечення позову у вигляді заборони комітету приймати рішення у справі № 126-26.13/75-20. Водночас 10 грудня 2021 р. суд відмовив ПрАТ »Інтеркорн» у забезпеченні цього позову, вказавши на наявність можливості компанії доводити свою правову позицію безпосередньо під час розгляду справи комітетом», — додали в АМКУ.


Для довідки: у 2020 році Антимонопольний комітет України розпочав справу проти суб'єктів господарювання, які входять до складу групи компаній Roshen, за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку патоки.

Крохмальна кукурудзяна патока (сироп) є одним з основних компонентів в рецептурі кондитерських виробів. Вона використовується при виробництві халви, карамелі, зефіру, цукерок, мармеладу тощо для регулювання консистенції (структури та текстури) кондитерського виробу. Іноді патока використовується в якості підсолоджувача.

Корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає в себе Київську, Маріупольську (Донецька обл.), Кременчуцьку (Полтавська обл.) і дві Вінницькі кондитерські фабрики, ПАТ «Вінницький молочний завод «Рошен», Літинський племзавод (обидва — Вінницька обл.), а також Липецьку фабрику «Рошен» (РФ), Клайпедську кондитерську фабрику (Литва) і фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина).