Сингента та Адама до кінця року інвестують в аграрний сектор України $400 млн

05 липня 2022, 16:15 1854

Світові лідери у сфері насінництва та засобів захисту рослин — компанії «Сингента» та «Адама Україна» — до кінця року інвестують в аграрний сектор України $400 млн, забезпечуючи підтримку виробників, які опинилися в складних умовах внаслідок дії воєнного стану в Україні.

Про це стало відомо з меморандуму, який сьогодні у м. Лугано (Швейцарія) підписали представник Міністерства аграрної політики та продовольства України і компанії «Сингента» та «Адама Україна».

Мета меморандуму — забезпечення продовольчої безпеки в Україні та за її межами, а також створення сприятливих умов ведення господарської діяльності для українських агровиробників.

Задля досягнення мети учасники меморандуму планують широкий перелік спільних проєктів. Зокрема, Міністерство аграрної політики та продовольства України в межах, визначених чинним законодавством, братиме участь в опрацюванні та розробці відповідних нормативно-правових актів і сприятиме комунікації з уповноваженими державними установами щодо виконання зобов’язань суб’єктами господарської діяльності. 

«Підтримка сільського господарства нашої країни з боку провідних гравців ринку наразі є надважливим завданням, — наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич. — Саме тому співпраця, що є предметом цього меморандуму, у формі спільної підтримки та реалізації проєктів, у тому числі законодавчих ініціатив, спрямованих на приведення у відповідність законодавства України до законодавства ЄС у агропромисловому комплексі, а також створення сприятливих умов ведення господарської діяльності, стануть запорукою розвитку агрогалузі задля гарантування продовольчої безпеки нашої країни та світу».

Сергій Клішин, генеральний директор ТОВ «Сингента»

«Підписання меморандуму підтверджує наміри «Сингента» та «Адама Україна» і надалі здійснювати всебічну підтримку українського агробізнесу, надаючи доступ сільгоспвиробникам до якісної продукції та інновацій, продовжувати інвестування в логістичну інфраструктуру з метою удосконалення та розширення експортних шляхів для реалізації агропродукції».

Він зауважив, що підписаний меморандум відкриває широкі перспективи ефективної взаємодії між державними установами і представниками великого бізнесу.

«Наша компанія засвідчує готовність надавати комплексну підтримку аграріям України. Зважаючи на складну ситуацію та в умовах дії воєнного стану, ми будемо пропонувати гнучкі умови оплати за наші продукти», — додає керівник бізнесу ЗЗР ТОВ «Сингента» Лідія Озерова.

Отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС — це неабияка можливість, реалізація якої потребує дійсно ґрунтовного підходу, підсумувала вона.


Для довідки: окрім іншого, у меморандумі зазначається, що компанії «Сингента» та «Адама Україна» продовжать підтримувати працівників та членів їхніх сімей, які постраждали від агресії рф, шляхом надання їм притулку та гуманітарної допомоги як на території України, так і за її межами, а також виплат ринкової заробітної плати; продовжать підтримувати продукцією малі фермерські господарства у період воєнного стану; надалі інвестуватимуть в логістичну інфраструктуру для вдосконалення та розширення експортних шляхів для реалізації сільськогосподарської продукції; підтримуватимуть та розвиватимуть інноваційні, науково-дослідні та освітні проєкти з відповідними науково-дослідними та освітніми установами у галузях здоров’я ґрунтів, відстежування карбонових викидів, збереження біорізноманіття та в інших напрямах, пов’язаних із підтримкою інновацій у сільському господарстві; продовжать сталу підтримку спільних робочих груп, створених для сприяння адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері АПК; здійснюватимуть постачання на ринок України високоякісних засобів захисту рослин та насіння на комерційних умовах компаній; забезпечуватимуть сільгоспвиробників, які знаходяться на території України, насінням та ЗЗР на умовах повного або часткового відстрочення платежу і в рахунок виконання умов товарних аграрних розписок чи інших видів забезпечення виконання зобов’язань.