Виробник: Збір цукрових буряків йде в екстремальних умовах

11 листопада 2016, 13:25 3333

«Агропродсервіс» в екстремальних погодних умовах збирає цукровий буряк і одночасно транспортує його на два цукрозаводи Західної України.

Із вирощених солодких коренів на понад 3800 га до збирання залишається менше 700 га. А вивозити цукросировину потрібно ще орієнтовно із 1200 га, повідомляють в компанії.

За словами директора ПАП «Агропродсервіс» Андрія Барана, усі буряки, які були викопані у жовтні, переважно біля доріг з твердим покриттям, уже вивезені на переробку. Останні 20% коренеплодів залишаються на віддалених полях, а це створює цілу низку проблем. Наприклад, аби тільки доставити сировину до дороги, навантажувач скидає викопаний буряк на перевантажувачі, які спеціалісти технічної служби оперативно змонтували зі старих комбайнів. Вони вивозять солодкі корені до траси і лише там завантажують їх на великовагові автомобілі.

«Два останні роки погода буквально пестила хліборобів, пилюка на полях стояла практично до грудня, а цього року ситуація різко змінилася. Спочатку затягнулися терміни копання буряка, оскільки у вересні через посуху ще не було чого копати (коренеплоди не набрали  ваги), а в жовтні зафіксовано більше трьох місячних норм опадів. Тим не менше, роботу намагаємось організувати максимально продуктивно», — говорить він.

Андрій Баран також додав, що на полях задіяно 6 бурякозбиральних комплексів, тож при сприятливій погоді за 10 днів мали б завершити збирання цукрового буряка. З вивезенням ситуація складніша, з ним розраховуєють впоратися до середини грудня.

«До речі, зараз цукросировину возимо не тільки на Чортківський, а й на Радехівський цукрозавод Львівської області, аби у складних погодних умовах забезпечити їх безперебійне і ритмічне функціонування», — уточнив він.


Для довідки: потужності корпорації «Агропродсервіс» розташовані в трьох областях — Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській. Основні напрямки діяльності — рослинництво, насінництво, виробництво комбікормів, свинарство, птахівництво і молочне скотарство. Земельний банк — 40 тис. га.