На Сумщині нарощують виробництво продукції з конопель

17 лютого 2023, 17:10 2197

Переробний завод компанії «Десналенд» на Сумщині під час війни не зупинився, хоч і був змушений більш ніж втричі скоротити виробництво. Зараз тут нарощують випуск продукції.

Про це розповіла фінансовий директор компанії «Десналенд» Олена Демішева, пише Ямпіль INFO.   

«Наше підприємство займається комплексною переробкою насіння коноплі, льону та гарбуза. З нього ми отримуємо олії холодного віджиму, протеїни, борошно та клітковину — це основна наша продукція. А з них виробляємо печиво, корисні хлібці, цукерки та батончики. З 2015 року ми почали активно працювати. Зараз на підприємстві працює 5 людей, оскільки, на жаль, під час війни наші продажі зменшилися, тож ми змушені були скоротити виробництво і чисельність працівників. Але сподіваюсь, найближчим часом ми це відновимо, адже є дуже хороші контракти, домовленості, й незабаром будемо продавати великі партії на експорт», — зазначає Олена Демішева.

Не зупинилось виробництво і на підприємстві з переробки конопляних волокон. 

За словами директора Linen of Desna Сергія Кургаліна, попит на продукцію зріс. Їхнє підприємство займається переробкою трести коноплі, з якої виробляється волокно, а вже з волокна — шпагат та мотузки. На жаль, працюють лише сезонно, на скільки мають сировини. На даний час сировина знаходиться на полях, збирати її будуть у березні-квітні, а у травні сподіваються повноцінно запрацювати. Вироблять волокно, а підприємство в Марчихиній Буді буде його переробляти на шпагат. У зв’язку з бойовими діями немає поставок джгуту з-за кордону, і багато покупців перейшли на продукцію місцевих виробників.

Розвитку галузі на Глухівщині заважає те, що багато полів для вирощування ненаркотичних конопель знаходиться в зоні артилерійських обстрілів. Засіяти коноплями інші площі аграрії не можуть через законодавчі обмеження.  


Для довідки: компанія «Лінен оф Десна» (Linen of Desna) — одне з найбільших підприємств України, яке працює за повним циклом виробництва, починаючи з вирощування льону та технічних конопель, первинної переробки лляної і конопляної сировини, та закінчуючи виробництвом натурального льонопенькового шпагату та мотузки, паливних брикетів та розсипного утеплювача.