Cygnet відмовилась від цукрових буряків

12 травня 2022, 16:03 483

Компанія Cygnet станом на 11 травня поточного року завершила посівну кампанію на 29 тис. га угідь (100% від запланованого).

Про це йдеться у повідомленні компанії. 

«З початку війни росії проти України було завдано величезної шкоди інфраструктурним об’єктам, пов’язаним із сільгоспвиробництвом, порушені логістичні напрямки забезпечення майже всіх складових аграрного виробництва — ПММ, засобів захисту, насіння, мінеральних добрив. Тому на початку сезону польових робіт нам довелося  суттєво змінювати плани щодо посіву та технологій вирощування сільгоспкультур, враховуючи вже наявні матеріальні ресурси та можливість придбання додаткових», — розповідає заступник директора з рослинництва «Сігнет Холдинг» Юрій Борідченко.

Цьогоріч у «Сігнет» відмовилися від посіву цукрових буряків. Площі посіву кукурудзи зменшили на 40% та більш ніж удвічі збільшили площі посіву соняшнику та сої.

«Вирощування цукрових буряків в умовах війни пов’язано зі значними ризиками неотримання кінцевого продукту. А саме — відсутність енергоносіїв для переробки коренеплодів на заводі, можливі ризики руйнації заводу діями агресора та ін.», — пояснює Юрій Борідченко.

Він зазначив, що збільшення площ посіву сої та соняшнику обумовлене зниженням мінерального живлення, особливо азотного. Придбання азотних добрив під час війни стало основною проблемою. Крім того, витрати на сушіння соняшнику значно менші, ніж для кукурудзи. Також розширили площі посіву ячменю та ярої пшениці, щоб диверсифікувати ризики за строками збирання врожаю.

Як розповів заступник регіонального директора з рослинництва «Сігнет-Центру» Микола Журавель, попри постійні ракетні обстріли та інші виклики, з якими компанія зіткнулася через війну, посівну кампанію було розпочато у заплановані агрономічні строки.

«Посівна основних наших культур — соняшнику, кукурудзи та сої — пройшла, як і щороку, без особливостей. Цьогоріч посів сої навіть пройшов оперативніше, ніж минулоріч. Попри всі виклики ми максимально дотримали технологію посіву. Були повністю забезпечені насінням. ЗЗР частково були закуплені раніше, а в період війни докупити було більш складно, та все ж ми впорались. Через те, що дещо змінили структуру посівних площ, інженерній службі за досить короткий термін довелось доналаштовувати необхідну техніку. Проте колеги зробили все на високому рівні, великих поломок техніки у нас не було», — зазначає Микола Журавель.