AgriLab провела практикум для студентів-агрономів

14 травня 2018, 16:45 3367

Компанія AgriLab у межах навчального проекту AgriStart, створеного компанією на базі Національного університету біоресурсів та природокористування, поділилася досвідом впровадження інноваційних підходів до управління азотним живленням зі студентами агарних спеціальностей.

Про це розповів агрохімік компанії AgriLab Олексій Тарасенко, говориться у повідомленні компанії.

«Підживлення азотними добривами — один із найважливіших етапів реалізації системи удобрення зернових культур, особливо пшениці озимої. Оперативне визначення потреби рослин в азотному підживленні може суттєво заощадити кошти. Рекомендації на основі даних діагностики азотного живлення дозволяють оптимізувати до 30% використання азоту, збільшити урожайність по пшениці від 8%, а по кукурудзі — від 5%», — сказав він студентам-агрономам.

Щоб визначити оптимальні норми добрив, треба враховувати і стан рослин, і дані аналізу ґрунту. Починається діагностика азотного живлення з визначення однорідних зон на основі даних розподілу вегетативної маси культури по полю (індекс NDVI). Таку інформацію можна отримати зі супутникової зйомки чи за допомогою дронів. Після цього проводять відбір ґрунту для аналізу. Для оперативного аналізу можна використовувати портативні лабораторії, з якими учасники проекту AgriStart мали нагоду попрацювати.

Майбутні агрономи спробували попрацювати із обладнанням для вимірювання щільності та вологості ґрунту, а також побачили в роботі автоматизований пробовідбірник зразків ґрунту із GPS-прив’язкою до точки координат відбору.

Максимум практики, виробничі кейси від фахівців, сучасне обладнання, яке використовується у провідних компаніях, та реальні польові умови — це те, чого не вистачає сучасній системі підготовки кадрів. Але цю прогалину можна надолужити завдяки соціальній співпраці бізнесу і держави у сфері освіти, впевнені в компанії AgriLab.