5% зембанку Агротрейд випадають з роботи

27 березня 2023, 14:23 966

У групі «Агротрейд» частина полів на Харківщині залишаються неочищеними від снарядів, замінованими або під постійними обстрілами.

«До 5% земельного банку ми навіть не розглядаємо для роботи, оскільки вони занадто небезпечні», — зазначає в коментарі AgroPortal.ua директор агропромислового департаменту групи «Агротрейд» Олександр Овсяник.

За його словами, має відбутись розчищення полів, але це доволі тривалий і складний процес. 

При цьому Олександр Овсяник додає, коли представники компанії знаходять снаряд, підприємство звертається до ДСНС. 

«Вони мають приїхати та знешкодити його. Але зазвичай увага приділяється населеним пунктам, дорогам загального користування, а поля — не в пріоритеті. тому для швидкого розмінування недостатньо просто зателефонувати і залишити заявку. Прямого рішення з розмінування полів наразі немає», — додає він.

На Чернігівщині компанія розмінувала поля за кілька тижнів, але на це були кинуті всі зусилля компанії, цьому активно допомагали самі співробітники, які дронами облітали поля, самі виявляли небезпечні залишки, вносили координати в програму супутникового моніторингу Cropwise та всіляко допомагали рятівникам та саперам. 

«Працівники ДСНС навчили наших агрономів відрізняти безпечні уламки від небезпечних, і їх наші співробітники вивозили самостійно. Якщо б ми не спрацювали настільки злагоджено, ми б ризикували втратити поля назавжди, адже там був посіяний озимий ріпак. Якщо б він піднявся, він би сховав залишки снарядів, і ми б їх вже ніколи не знайшли», — уточняє Олександр Овсяник.

При цьому він додає, що після розмінування відновлення землі не потрібне: якщо з поля вивезли всі вибухонебезпечні снаряди та залишки, одразу можна працювати.