Війна в Україні позбавила продовольства країни Центральної Африки

15 вересня 2022, 16:19 2289

Перебої з постачанням продовольства, спричинені війною росії в Україні, поглибили боротьбу мільйонів африканців за виживання.

Про це заявили асоціації фермерів 11 країн Центральної Африки, пише «Голос Америки».

Представники понад 60 асоціацій фермерів зустрілися на конференції у Камеруні та звернулися до урядів із проханням інвестувати в сільське господарство та послабити залежність від імпорту продовольства.

Координатор Союзу фермерів Габону Надін Мбалла повідомила, що голод зменшиться, якщо вжити правильних заходів.

«Нам потрібна допомога урядів у Центральній Африці, щоб надати засоби, ресурси, щоб ми могли виробляти достатню кількість зерна для продовольчого суверенітету, — заявила вона. — За допомогою цієї конференції нам потрібно привернути увагу наших урядів. Якщо вони нададуть кошти, посилять спроможність фермерів, нададуть ресурси фермерам і фермерським організаціям, які цього потребують, фермерські організації готові вирішити проблему продовольчої безпеки».

Як зазначається, вторгнення росії в Україну позбавило центральноафриканські країни понад 55% пшениці, яка зазвичай імпортується з цих країн. Ситуацію погіршили санкції проти росії.

Координатор Регіональної платформи центральноафриканських селянських організацій PROPAC Дрем Тайн Туткул сказав, що сільське господарство здатне забезпечити 80% продовольства для населення Центральної  Африки. Інвестиції в агросектор вирішать проблему перебоїв з продовольством та стрибків цін.

У конференції взяли участь Камерун, Центральноафриканська Республіка, Конго, Габон, Екваторіальна Гвінея, Чад, Ангола, Бурунді, Демократична Республіка Конго, Руанда та Сан-Томе і Принсіпі.