Українське зерно прибуло до Іспанії. Пілотний проєкт виявив проблеми

11 жовтня 2022, 16:19 4129

Іспанія протестувала залізничний шлях для доставки українського зерна. Перший поїзд пройшов 2400 км від кордону з Україною до залізничної станції Кан-Туніс у Барселоні.

Незважаючи на успіх, він викликав деякі серйозні побоювання, пише Railway Supply.

«Проєкт служить для аналізу технічної та економічної доцільності залізничного перевезення зерна як доповнення до морського під час війни в Україні», — наголосили в Міністерстві транспорту Іспанії.

Зазначається, що перший потяг, який перевозив 600 т зерна у двадцяти п'яти 40-футових контейнерах, прибув до Барселони 6 жовтня.

Перші проблеми виникли на терміналі в Хелмі, де ситуація із заторами ускладнювала навантаження контейнерів та викликала значні затримки. Крім того, існувала проблема сумісної інфраструктури та обладнання. Зерновий вантаж прибув з України до Польщі у вантажівках і не був завантажений у контейнери. Його доводилося завантажувати вручну у контейнери-вкладиші Renfe (спеціальні контейнери з великими мішками всередині, придатні для перевезення зерна) з вантажівок. Це був дуже трудомісткий процес, який відбувався за підтримки кранів.

Незважаючи на те, що іспанський поїзд прибув до Хелма в перший тиждень вересня, процедури завантаження почалися лише 15 вересня через затори на кордоні.

Крім того, пілотний залізничний проєкт зіткнувся ще з деякими проблемами в Західній Європі. Зокрема, поїзд, який рухався транзитом через Лодзь і Дуйсбург шляхом до Барселони, мав зробити зупинку на кілька днів у Німеччині, не маючи можливості рухатися. Звісно, зупинка у Дуйсбурзі все одно планувалася. Проте це тривало більше днів, ніж спочатку передбачалося. Через страйки на французькій залізничній мережі влада обмежила рух.

Міністерство транспорту Іспанії дійшло висновку, що цей перший пілотний проєкт не вселяє великого оптимізму. Навпаки, він наголосив на труднощах, з якими стикаються компанії, які допомагають українському експорту, і показав відсутність централізованої координації в Європі навіть щодо проєктів такої важливості.