У ЄС прогнозують скорочення виробництва біржових молокопродуктів

28 липня 2024, 09:26 826

Виробництво масла в Євросоюзі (ЄС-27) 2024 року складе 2,07 млн т, що на 2,1% нижче розрахункового рівня минулого року, оскільки за меншої пропозиції молока виробники віддаватимуть перевагу виробництву сиру внаслідок скорочення виробництва вершкового масла та знежиреного сухого молока.

Такий прогноз зробили аналітики Міністерства сільського господарства США (USDA), повідомляє «Інфагро».

Очікується, що внутрішнє споживання масла в ЄС продовжить свою тенденцію до зниження, причому занепокоєння споживачів щодо свого здоров’я негативно впливатиме на їхній попит на масло. Експорт масла цього року знизиться порівняно з високими рівнями 2023 року. Це може бути викликано скороченням виробництва масла в ЄС (зниження постачань молока) і втратою цінової конкурентоспроможності на світових ринках (зменшення запасів і вищі закупівельні ціни на молоко порівняно з іншими конкурентами).

Виробництво сухого знежиреного молока (СЗМ) у Євросоюзі поточного року прогнозується на рівні 1,4 млн т, що на 5,8% менше минулого року, внаслідок меншої доступності молока, а також зниження експортного попиту, викликаного слабким попитом з боку Китаю, що тисне на світові ринки. Очікується, що на експорт СЗМ негативно вплине пошук Новою Зеландією ринків за межами Китаю. У результаті прогнозується, що експорт ЄС скоротиться на 7,6% порівняно з торішнім рівнем.

Внутрішнє споживання СЗМ 2024 року очікується на рівні 710 тис. т (-3%). Це спричинено зниженням попиту з боку харчової промисловості, оскільки вищі ціни на какао-боби зменшують попит на СЗМ для виробництва шоколаду.

Виробництво сухого незбираного молока (СНМ) у ЄС цьогоріч, за прогнозами, впаде на 3,9% (до 610 тис. т) через меншу доступність молока та переважне виробництво сиру порівняно з іншими молочними продуктами. Експорт СНМ ще більше скоротиться порівняно з 2023 роком через менший попит з боку Китаю та сильну конкуренцію з боку Нової Зеландії на інших ринках. Водночас прогнозується, що внутрішній ринок 2024 року буде стабільним із продовженням тенденції до зниження цін на користь використання СНМ у харчовій промисловості.