У ЄС прогнозують півмільйонне скорочення корів

24 січня 2023, 12:51 1664

Поголів’я молочних корів у Європейському Союзі у 2023 році впаде нижче 20 млн, що на 564 тис. голів менше, ніж торік, і на 1,7 млн менше показника 2016 року.

Про це пише «Інфагро» з посиланням на звіт Міністерства сільського господарства США (USDA).

«Незважаючи на постійне щорічне зростання продуктивності корів, скорочення поголів’я призвело до зменшення виробництва коров’ячого молока в ЄС, яке на 2023 рік прогнозується на рівні 143 млн т. Заплановане з 1 січня 2023 року впровадження нової Спільної сільськогосподарської політики (CAP) і супутньої Стратегії «Від ферми до столу» (F2F), ймовірно, додасть невизначеності для молочного сектору наступного року», — пояснюють аналітики.

Крім того, посуха в усьому ЄС, яка зберігалася все літо 2022 року, завадила виробництву кормів і молока, оскільки зросли виробничі витрати на енергію та добрива, і це спричинило зростання відпускних цін сирого молока.

«Виробництво не коров’ячого молока в ЄС здебільшого зосереджено в країнах Середземномор’я. З ним справи склалися краще: споживчий попит зростав на такі молочні продукти як козячі сири або моцарелла, що виробляється з буйволиного молока, а також місцеве виробництво молока для нішевих продуктів, захищених географічним зазначенням (GI).

Однак фермери у Франції та Італії, які виробляють молоко для виробництва продуктів із географічним зазначенням, зіткнулися з нестачею кормів і припиненням виробництва, оскільки вони більше не могли забезпечити відповідність стандартам годівлі для виробництва такої продукції», — пояснюють експерти.