Світовий імпорт продовольства сягне рекордних $1,94 трлн

14 листопада 2022, 08:00 1887

Витрати на імпорт продовольства у світі в поточному році зростуть на 10% та складуть рекордні $1,94 трлн.

Найбільше постраждають найбідніші країни, які не зможуть закупити необхідний обсяг продовольства, вважають у Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН.

Як зазначається, наступного року ситуація з пропозицією сільськогосподарської продукції трохи покращиться, але зростання цін і надалі буде негативно впливати на найбідніші країни.

Крім того, в організації зазначили, що обсяги імпорту продовольства в економічно вразливих країнах скоротяться на 10%.

«Імпортери стикаються з труднощами під час фінансування зростаючих міжнародних витрат, що може означати кінець їхньої стійкості до більш високих міжнародних цін», — зазначено в прогнозі.

Очікується, що в 2022 р. глобальні витрати на імпорт ресурсів зростуть до $424 млрд, що на 48% більше, ніж у попередньому році, і на цілих 112%, ніж у 2020 р.

«Вищі витрати на імпортовані енергоносії та добрива пояснюються прогнозованим збільшенням. Обидва вони особливо актуальні в рахунках за імпорт, створюючи навантаження на поточні рахунки країн з низьким рівнем доходу та доходом нижче середнього. Як наслідок, деякі країни можуть бути змушені скоротити використання ресурсів, що майже неминуче призведе до зниження продуктивності сільського господарства та меншої доступності продовольства всередині країни. Негативні наслідки для глобального сільськогосподарського виробництва та продовольчої безпеки», ймовірно, триватимуть до 2023 р.», — говориться у повідомленні.