Світові ціни на продовольство знизились: найбільше — на цукор

05 січня 2024, 15:32 1470

Світові ціни на продовольчі товари знизилися в грудні порівняно з попереднім місяцем, причому найбільш різко впали міжнародні ціни на цукор.

Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Так, індекс продовольчих цін ФАО в середньому становив 118,5 пунктів у грудні, що на 1,5% менше, ніж у листопаді 2023 року, і на 10,1% менше, ніж у грудні 2022 року. 

Загалом у 2023 році індекс був на 13,7% нижчим за середнє значення попереднього року, і лише міжнародний індекс цін на цукор за цей період був вищим. 

Індекс цін на зернові ФАО зріс на 1,5% порівняно з листопадом, оскільки ціни на пшеницю, кукурудзу, рис і ячмінь зросли, частково внаслідок логістичних перебоїв, які перешкоджали постачанням із основних країн-експортерів. Загалом за рік індекс був на 15,4% нижчим за середній показник 2022 року, що добре відображає забезпеченість світових ринків, хоча Індекс цін на весь рис ФАО (компонент Індексу цін на зернові ФАО) зріс на 21%, що значною мірою пов'язано із занепокоєнням щодо впливу Ель-Ніньйо на виробництво рису та з наслідками експортних обмежень, запроваджених Індією.

Індекс цін на рослинні олії ФАО навпаки знизився на 1,4% порівняно з листопадом, що відображає низький рівень закупівель пальмової, соєвої, ріпакової та соняшникової олії. На соєву олію, зокрема, вплинуло уповільнення попиту з боку біодизельного сектору, а також покращення погодних умов у основних районах вирощування в Бразилії. Загалом за 2023 рік цей показник був на 32,7% нижче рівня попереднього року. 

Індекс цін на цукор ФАО знизився на 16,6% порівняно з листопадом, досягнувши дев'ятимісячного мінімуму, хоча цей показник все ще на 14,9% вище відносно грудня 2022 року. Падіння котирувань цукру в основному зумовлене високими темпами виробництва в Бразилії, а також скороченням використання цукрової тростини для виробництва етанолу в Індії.

Індекс цін на м'ясо ФАО скоротився на 1,0% порівняно з листопадом і на 1,8% порівняно з груднем 2022 року внаслідок тривалого низького імпортного попиту на свинину з боку Азії. Сповільнився також регіональний купівельний інтерес до м'яса великої рогатої худоби та птиці, незважаючи на достатню експортну пропозицію у великих регіонах-виробниках. Ціни на м'ясо овець, навпаки, зросли напередодні свят.

Всупереч тенденції, Індекс цін на молочні продукти ФАО зріс на 1,6% порівняно з листопадом 2023 року, хоча все ще залишається на 16,1% нижчим за грудневий показник 2022 року. Місячне зростання було зумовлене вищими ціновими пропозиціями на масло та сир, підкріпленими високими внутрішніми продажами в Західній Європі напередодні сезону відпусток. Водночас високий світовий імпортний попит призвів до зростання цін на сухе незбиране молоко.