Свинарі Німеччини думають про згортання діяльності

14 лютого 2022, 19:00 2984

Власники свиноферм у Німеччині все частіше задумуються про вихід із бізнесу.

Про це пише Topagrar з посиланням на заяви експертів. 

Як розповів керівник команди консультаційного управління з питань фінішної обробки в LWK NRW Рудольф Борггофа, після 1,5 року карантинних обмежень через COVID-19 та цінової кризи відгодівельники та виробники молодняка підраховують збитки через високу вартість енергії та кормів. 

«Багато господарств використали власне зерно, а піврічний контракт на добавки або соєвий шрот закінчився. Тепер вони відчувають повну силу витрат: 90 євро на свиноматку в якості додаткових витрат тільки на корм, 2,50 євро за порося і 35 євро за свиню на відгодівлі. З повними витратами виходить від 75 до 80 євро на порося», — підрахував експерт. 

Така ситуація примушує фермерів скорочувати інвестиції у переобладнання центру зі спарювання та опоросу. 

Програми захисту тварин обіцяють вихід. Але поки що бонусу не вистачає для кращого доходу — хіба що на спеціальні програми. Свинарі все частіше замислюються про перехід на органічне землеробство. Це обіцяє високі стабільні ціни та довгострокові контракти. Але фаза переходу вимагає вкладання додаткових коштів — для комплексу на 200 свиноматок необхідні мільйони євро, підрахували експерти. 

Спеціальний радник зі свиноматок у районному відділенні в Боркені Герда Лангенхофф пояснює, що останні запаси на фермах вичерпані. Багато фермерів знаходяться в мінусі. 

«Ферма на 300 свиноматок змушена витрачати додатково до 700 євро щодня протягом місяців, незважаючи на дуже хороші показники. Це 20 тис. євро, які треба мобілізувати щомісяця. І не тільки відтепер, а й у катастрофічний 2020/21 сезон. Заощадження у багатьох «згоріли», — пояснила вона, додавши, що багато хто любить свою роботу, але шукає альтернативу свинарській діяльності.