СОТ: Війна рф проти України завдала удару по світовій економіці

12 квітня 2022, 15:23 719

Війна рф проти України викликала не лише гуманітарну кризу величезних масштабів, а й завдала серйозного удару по світовій економіці.

Про це йдеться у звіті Світової організації торгівлі (СОТ).

«Основний тягар страждань та руйнувань падає на народ України, але наслідки у вигляді скорочення торгівлі та виробництва, ймовірно, відчують люди в усьому світі через підвищення цін на продукти харчування та енергоносії й скорочення доступності товарів, що експортуються росією та Україною», — пояснюється у повідомленні.

В організації вважають, що бідні країни ризикують більше постраждати через війну, оскільки вони, як правило, витрачають більшу частину своїх доходів на їжу порівняно з багатшими країнами. Це може негативно вплинути на політичну стабільність.

СОТ прогнозує, що криза може знизити зростання світового ВВП на 0,7-1,3%, внаслідок чого зростання становитиме від 3,1 до 3,7% у 2022 р. Зростання світової торгівлі цього року може скоротитися майже вдвічі — з 4,7% прогнозованих СОТ у жовтні минулого року до 2,4-3%.

«Хоча частка росії та України у світовій торгівлі та виробництві відносно невелика, вони є важливими постачальниками продуктів харчування та енергоносіїв. Ці дві країни у 2019 р. поставили близько 25% світового споживання пшениці, 15% ячменю та 45% соняшнику», — пояснюють в організації. 

Деякі регіони більш істотно відчують вплив війни, ніж інші. Європа, основний пункт призначення як російського, так і українського експорту, швидше за все, постраждає найбільше. Скорочення постачання зерна та інших продуктів харчування також призведе до зростання цін на сільськогосподарські товари, що негативно позначиться на продовольчій безпеці у найбідніших регіонах.

«Африка та Близький Схід є найбільш уразливими регіонами, оскільки вони імпортують понад 50% зернових із України та/або росії. 35 країн Африки імпортують продовольство, та 22 країни імпортують добрива з України, росії або з обох країн. Деяким країнам Африки на південь від Сахари загрожує підвищення цін на пшеницю на 50-85% внаслідок війни», — уточнили в СОТ.

Один із довгострокових ризиків полягає в тому, що війна може спровокувати розпад світової економіки на окремі блоки, додали в СОТ.

У звіті організації застерігається, що втрати доходів від розвитку подій «будуть серйозними, особливо для країн, що розвиваються». На глобальному рівні це може знизити ВВП у довгостроковій перспективі приблизно на 5%, зокрема через обмеження конкуренції та придушення інновацій. Важливо, що падіння ВВП може бути більш серйозним, оскільки оцінка враховує лише обмежений набір упущених прибутків від торгівлі.