Розумне землеробство, зелені технології та зміна принципів роботи. Про що говорять на Agritechnica 2023

14 листопада 2023, 09:20 1504

Джерело фото: AgroPortal.ua

Сільськогосподарські підприємства в Європі вже стикаються з наслідками зміни клімату або готуються до них. Понад 90% господарств планують інвестувати в нові технології протягом наступних двох років. Вони адаптують свої стратегії ведення сільського господарства до зростаючих витрат на виробничі ресурси, використовуючи їх більш ефективно, тим самим підтримуючи продуктивність.

Такі результаті були оприлюднені під час пресконференції на виставці Agritechnica 2023. У серпні 2023 року DLG, яка є організатором виставки, опитала понад 2300 європейських фермерів щодо бізнес-клімату та їхніх інвестиційних намірів у межах «Короткого дослідження Agrifuture Insights». Сільськогосподарські підприємства здебільшого оцінили свою операційну ситуацію як економічно сприятливу, тоді як майбутнє бізнес-середовище вони вважають менш оптимістичним. 

Цього року виставка Agritechnica 2023 має провідну тему «Зелена продуктивність», і завдяки численним конференціям та дискусійним заходам, де експерти діляться практичними ноу-хау, допоможе сільгосппідприємствам та фермерам прийняти індивідуальні рішення для інвестицій, що гарантуватимуть успіх у майбутньому.

Фокус Agritechnica 2023 — на розумному землеробстві, автоматизації, зв'язку, автономній сільськогосподарській техніці, альтернативних силових агрегатах. 

«З 2811 експонентами з 52 країн виставкові площі повністю заброньовані. Це підкреслює провідну позицію Agritechnica як глобальної вітрини інновацій, провідної бізнес-платформи та форуму для обговорення важливих питань майбутнього в аграрному секторі», — зазначив керуючий директор DLG Service GmbH Тобіас Айхберг під час міжнародної пресконференції, яка ознаменувала початок виставки. Організатором Agritechnica є Німецьке сільськогосподарське товариство (DLG).

Виставка Agritechnica цього року є більш міжнародною, ніж будь-коли, про що свідчать 65% експонентів з різних країн, що є новим рекордом. Відвідувачів очікується понад 400 тисяч.

«Agritechnica — це унікальна подія глобального масштабу. В її основі лежить особистий міжнародний професійний обмін. Безліч поглиблених переговорів і дискусій між експонентами, експертами та відвідувачами з усього світу роблять Agritechnica не тільки провідною вітриною новітніх технологій, а й цінним місцем, де люди з галузі можуть особисто спілкуватися, обмінюватися знаннями та будувати довгострокові відносини, — говорить Айхберг, описуючи унікальний профіль провідної світової виставки сільськогосподарської техніки. — На Agritechnica фахівці-практики нерідко вступають у професійний обмін думками з інженерами та експертами з оцифрування — те, що навряд чи можливо в повсякденному житті».

«Сільськогосподарський сектор стоїть перед важливими викликами, — говорить генеральний директор DLG д-р Лотар Ховелманн. — Війна росії змінює базові припущення, Європейська зелена угода зменшує вибір доступних сільськогосподарських ресурсів, процентна політика вимагає перспективного інвестиційного планування, а зміна клімату — стійких виробничих процесів. Це можна компенсувати лише завдяки винахідливості та інноваціям».

Механічні та біологічні рішення для захисту рослин все частіше стають частиною стратегій господарств як спосіб доповнення або заміни хімічних засобів захисту рослин.

Великі дані та штучний інтелект розглядаються як майбутні інновації для сільського господарства.

У рільництві вже сьогодні впроваджується багато «зелених» заходів, спрямованих на ефективне використання ресурсів та адаптацію до зміни клімату. Понад дві третини респондентів розширили свою сівозміну, і ще близько 20% планують це зробити. Більше половини вже застосовують заходи з економії дизельного палива, а ще 40% мають намір це зробити. Внесення добрив з урахуванням специфіки ділянки вже практикується у 38% опитаних господарств, ще 40% планують такі заходи. Управління водними ресурсами вже є повсякденною проблемою для третини респондентів, тоді як 40% потребуватимуть заходів у майбутньому.