ООН допоможе Україні впроваджувати низьковуглецеве сільське господарство

23 серпня 2022, 14:16 3065

Джерело фото: minagro.gov.ua

Програма розвитку ООН (ПРООН) та Міністерство аграрної політики та продовольства України співпрацюватимуть для зміцнення низьковуглецевого сільського господарства, розширення доступу до зеленого фінансування, цифровізації та розвитку експортного потенціалу.

Співпраця передбачає розвиток та поширення цифрових інструментів, покращення доступу до зеленого фінансування для агровиробників України та впровадження екологічних, соціальних і управлінських принципів (ESG), говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Виконувачка обов'язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані в ході церемонії підписання відповідного меморандуму підкреслила, що ця стратегічна співпраця з Мінагрополітики є тільки одним із прикладів зусиль ПРООН щодо посилення інклюзивного, рівноправного та розумного відновлення сільського господарства України.

«Наше партнерство зробить можливим кращий доступ до зеленого фінансування, цифрових інструментів, низьковуглецевих технологій і вуглецевих ринків. Наші спільні зусилля сприятимуть зеленому відновленню України, водночас забезпечуючи роль сільського господарства в національно визначеному внеску України до Паризької угоди. І найважливіше, наше партнерство, допоможе Україні зберегти позиції одного з ключових постачальників сільськогосподарської продукції в усьому світі», — зазначила вона.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик зазначив, що розширене партнерство з ПРООН допоможе відновити агросектор України від наслідків війни.

Він підкреслив, що сьогодні серед пріоритетних напрямів роботи Мінагрополітики є запровадження державних програм підтримки, застосування агровиробниками сучасних іригаційних систем, оперативне вирішення питань логістики у сільському господарстві.

Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, обидві сторони будуть шукати та впроваджувати кліматично розумні підходи, інструменти та технології для підтримки низьковуглецевих моделей розвитку сільського господарства. Співпраця буде спрямована на розробку та запровадження державних програм для пілотних проєктів, які сприятимуть доступу до зеленого фінансування та підтримуватимуть інфраструктуру та логістику для збільшення експорту сільськогосподарської продукції. Крім того, в угоді зроблено акцент на розвитку органічного сільського господарства та прагненні відповідати критеріям сталості відповідно до вимог Директиви Європейського Союзу про відновлювані джерела енергії (ЄС) 2018/2001 та Плану дій щодо виконання Угоди про асоціацію.