Думка: Субсидії ЕС створюють британським фермерам більше проблем, ніж можливостей

31 січня 2017, 16:40 2411

Велика частина британських фермерів голосувала за вихід Великобританії зі складу ЄС через значну забюрократизованість процесу отримання дотацій, зростання орендної плати, а також посилення впливу екологічних організацій.

Таку думку в рамках зустрічі британських виробників зі ЗМІ в Києві 27 січня висловив голова Наглядової ради з питань рослинництва Національної Спілки Фермерів північно-західного регіону Англії Олівер Харрісон, інформує пресс-служба компанії Syngenta, яка також виступила співорганізатором поїздки українських аграріїв на щорічну сільгоспвиставку Lamma.

Водночас, Харрісон зазначив, що британські фермери розуміють і труднощі, з якими стикнуться при виході їхньої країни з європейської спільноти.

«Перша проблема, яка може виникнути при виході Британії з ЄС, це те, що частка АПК складає всього лише 2% ВВП країни, тобто агровиробники не будуть мати можливості впливати на ухвалення якихось важливих рішень на законодавчому рівні. Крім того, можуть виникнути проблеми й у торгівлі товарами між країнами», — повідомив він.

Харрісон зауважив, що субсидії від європейської спільноти створюють більше проблем для британських агровиробників, ніж дають можливостей, адже це призводить до зростання ціни оренди на землю, що негативно впливає на кінцеву собівартість вирощеної продукції. На його думку, Європейський союз зараз переживає зміни і вже незабаром не зможе працювати як спільнота.

«N. B.!» Українські фермери ознайомилися з сучасними агротрендами

Також він відмітив, що найбільше британських фермерів вразила якість чорноземів в Україні.

«У Британії 30-35 см чорнозему, а у вас ми бачили 1 метр родючого шару ґрунту. Я був здивований як українські агровиробники показують такі високі результати, маючи багато проблем і перепон. Можливо, валюта у вашій країні і не найстабільніша, але земля тут дійсно найкраща. У Великій Британії ми робимо все можливе, щоб збільшити родючість землі, але на це потрібно дуже багато років», — розповідає Олівер Харрісон.

Серед перешкод, які заважають українським агровиробникам досягнути кращих результатів, британські фермери відзначили велику кількість найманих працівників, які не є продуктивними.

«Це незвично для британських реалій, оскільки оренда землі коштує значно більше, так само як і оплата праці, — зазначив агроном-консультант з питань агробізнесу Стівен Востон. — В Україні робоча сила дешева, тому є можливість наймати більше працівників, втім виникає питання чи є вони ефективними в господарстві. Ми також побачили, що аграрні виробники використовують продуктивні методи виробництва, які майже не відрізняються від британських».

В цілому британські агровиробники вважають основними складовими успіху агровиробництва хороші технології та менеджмент і вбачають величезний потенціал в українському агробізнесі.


Наталія Бортник, AgroPortal.ua