Картопляний сектор Британії накрила криза

20 липня 2024, 08:38 2580

У Великій Британії спостерігається тривожна тенденція — зникають малі та середні картопляні ферми.

Цей спад викликаний гострою нестачею робочої сили та все більш непередбачуваними погодними умовами, пише FPC FreshTalkDaily.

Зазначається, що голосування щодо Brexit, яке мало на меті «повернути контроль» над кордонами та законами, призвело до відтоку робітників із ЄС, які мали вирішальне значення для сільськогосподарського сектора. 

Нові імміграційні правила не тільки обмежили потік сезонних працівників, але й створили робочий вакуум, який місцеві працівники не змогли заповнити. Візові правила для сезонних робітників, запроваджені урядом, виявилися неадекватними, з обмеженим використанням і недостатньою кількістю для задоволення потреб сільськогосподарської галузі.

До скрути фермерів додають екстремальні погодні умови, які стали частими та суворішими. Зміна клімату призвела до тривалих періодів посухи, які супроводжувалися інтенсивними дощами, завдаючи шкоди врожаю та ускладнюючи ведення сільського господарства.

Крім того, нещодавні торгові угоди з такими країнами, як Австралія та Нова Зеландія, посилили тиск на місцевих фермерів. Ці угоди, хоч і були вигідними в деяких аспектах, заповнили британський ринок більш дешевим сільськогосподарським імпортом. Через посилення конкуренції вітчизняним фермерам, які вже обтяжені високими витратами виробництва та браком робочої сили, важко залишатися на плаву.

«Майбутнє вирощування нової картоплі у Великобританії виглядає невизначеним, якщо не будуть внесені значні зміни в політику. Існує нагальна потреба в покращенні схем праці та фінансовій підтримці, щоб допомогти фермерам адаптуватися до впливу екстремальних погодних умов. Без цих заходів колись процвітаючий сектор картоплярства чекає похмуре майбутнє у світі після Brexit», — пише видання.