ФАО зафіксувала найвищі за півтора року темпи подорожчання продовольства

04 жовтня 2024, 14:49 552

Cвітові ціни на продовольчі товари зросли у вересні найшвидше за 18 місяців, при цьому котирування зросли для всіх охоплених груп товарів.

Про це йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

Індекс продовольчих цін ФАО у вересні становив у середньому 124,4 пункту, що на 3% більше, ніж у серпні, і на 2,1% вище, ніж відповідне значення роком раніше.

Індекс цін на цукор ФАО зареєстрував найбільше зростання у вересні — на 10,4%. Це було викликано погіршенням перспектив урожаю в Бразилії та занепокоєнням, що рішення Індії зняти обмеження на використання цукрової тростини для виробництва етанолу може вплинути на експортні пропозиції з країни.

Водночас індекс цін на зернові зріс на 3% протягом місяця, на чолі з підвищенням експортних цін на пшеницю та кукурудзу. Міжнародні ціни на пшеницю зросли в основному через занепокоєння щодо надмірно вологих умов у Канаді та Європейському Союзі, хоча це було частково компенсовано постачаннями з Чорноморського регіону за конкурентними цінами. Світові ціни на кукурудзу також зросли під впливом низького рівня води на ключових транспортних маршрутах уздовж річки Мадейра в Бразилії та річки Міссісіпі в Сполучених Штатах Америки. І, навпаки, індекс цін на рис знизився на 0,7%, частково відображаючи загалом спокійну торговельну діяльність.

Індекс цін на рослинну олію зріс на 4,6% порівняно з серпнем, причому пальмова, соєва, соняшникова та ріпакова олії подорожчали. Зростання міжнародних цін на пальмову олію було пов’язано з нижчим, ніж очікувалося, виробництвом у основних країнах-виробниках Південно-Східної Азії, тоді як котирування на соєву олію відреагували на нижче, ніж очікувалося, виробництво у США.

Світові ціни на молочну продукцію зросли на 3,8% у вересні, причому котирування збільшились на незбиране сухе молоко, сухе знежирене молоко, масло та сир.

Індекс цін на м'ясо ФАО зріс на 0,4%, в основному через підвищення цін на м'ясо птиці, спричинене суттєвим імпортним попитом на бразильський продукт. Світові ціни на яловичину та свинину залишилися стабільними, а на баранину  дещо знизилися порівняно з серпневим рівнем.