ФАО: Світові ціни на продовольство припинили зростання

06 травня 2022, 18:00 763

Світові ціни на продовольчі товари дещо знизилися в квітні після значного стрибка попереднього місяця.

Про це йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Як зазначається, у квітні 2022 року індекс продовольчих цін ФАО в середньому становив 158,5 пункту, що на 0,8% менше рекордного максимуму, досягнутого в березні. Індекс, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів, залишився на 29,8% вищим, ніж у квітні 2021 року.

Індекс цін на рослинну олію ФАО знизився на 5,7% в квітні, втративши майже третину зростання, зареєстрованого в березні, оскільки нормування попиту спричинило зниження цін на пальмову, соняшникову та соєву олії. Невизначеність щодо наявності експорту з Індонезії, провідного світового експортера пальмової олії, спричинило подальше зниження міжнародних цін.

Індекс цін на зернові ФАО у квітні знизився на 0,7% внаслідок зниження світових цін на кукурудзу на 3%. Міжнародні ціни на пшеницю зросли на 0,2%. На них дуже вплинуло тривале блокування портів в Україні та занепокоєння щодо умов посіву в США, але стримали більші поставки з Індії та вищий, ніж очікувалося, експорт з рф. Міжнародні ціни на рис зросли на 2,3% в порівнянні з березневим рівнем, підкріплений сильним попитом з Китаю та Близького Сходу.

Тим часом індекс цін на цукор ФАО зріс на 3,3%, підкріплений вищими цінами на етанол і занепокоєннями щодо повільного початку збору врожаю 2022 року в Бразилії.

Індекс цін на м’ясо ФАО зріс на 2,2% порівняно з попереднім місяцем, встановивши новий рекорд, оскільки ціни зросли на м’ясо птиці та великої рогатої худоби. На ціни на м’ясо птиці вплинули перебої в експорті з України та зростання спалахів пташиного грипу в Північній півкулі. Натомість ціни на баранину були в середньому дещо нижчими.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО також підвищився на 0,9% через постійну недостатність світових поставок, оскільки виробництво молока в Західній Європі та Океанії нижче сезонного рівня. Найбільше зросли світові ціни на вершкове масло під впливом зростання попиту, пов’язаного з поточним дефіцитом соняшникової олії та маргарину.