ФАО прогнозує збільшення площ під пшеницею у світі

05 лютого 2022, 09:00 359

Основна частина озимої пшениці в країнах північної півкулі зараз перебуває у стані спокою, проте на 2022 рік передбачається помірне розширення посівних площ.

Як йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), більш значному їхньому збільшенню перешкоджають високі ціни на виробничі ресурси.

«У Європейському союзі завдяки сприятливим погодним умовам стан посівів пшениці загалом добрий, проте недостатній сніговий покрив збільшує загрозу пошкодження культур морозами у країнах, що розташовані далі на схід. За попередніми прогнозами, порівняно з минулим роком посівні площі можуть збільшитись незначно», — прогнозують в організації.

У Російській Федерації очікується розширення посівних площ під озимою пшеницею вище за середнє за останні 5 років. Крім того, сприятливі опади та близькі до норми температури, що встановилися з листопада 2021 року, сприяють позитивним видам на врожай пшениці озимої.

«Сприятливі умови також встановилися в Україні, де після відносно теплої та вологої погоди в останньому кварталі 2021 року в грудні та січні встановився сніговий покрив, що сприяє підвищенню життєстійкості посівів пшениці та збільшенню запасів вологи в ґрунті, необхідних для їхнього розвитку у весняний період», — зазначається в повідомленні.

ФАО також вказує, що в Індії високі закупівельні ціни, гарантовані урядом, сприяють розширенню у 2022 році площ під пшеницею, які можуть перевищити і так значний торішній показник.

В умовах рекордно високих цін на пшеницю посівні площі під цією культурою в Пакистані також можуть перевищити показник минулого року, що перевищив середнє значення.

У Китаї польові оцінки свідчать про близькі до середніх значень агротехнічні умови та площі під пшеницею, у тому числі ярою.

В умовах високих цін посівні площі під озимою пшеницею в США розширюються вже другий рік, і очікується, що вони будуть максимальними за останні 6 років. Розширення посівних площ сприяє підвищенню прогнозів виробництва, проте в регіоні Великих рівнин значні райони, як і раніше, схильні до посухи, тому прогнози вказують на більш високу ймовірність нижче середньої кількості опадів у весняний період, що знижує види на врожай.

На Близькому Сході після посушливого початку сезону внаслідок дощів, що пройшли у кількох основних країнах-виробниках пшениці, включаючи Іран та Туреччину, стан культур покращився. У ряді регіонів перспективи, як і раніше, невизначені; до початку жнив потрібні сприятливі дощі.

Також організація дала прогноз щодо врожаю в країнах південної півкулі, де основну частину фуражних зернових урожаю 2022 року було засіяно наприкінці 2021-го, а пшеницю під урожай 2022 року буде засіяно у пізніші терміни.

«В умовах високих цін на зерно очікується рекордне розширення площ під кукурудзою в Аргентині та Бразилії. Якщо в основному районі виробництва в центрі та на сході Аргентини очікується дефіцит опадів і, як наслідок, нижчі види на врожай, то прогноз погоди по Бразилії сприятливіший, і очікується, що у 2022 році врожай кукурудзи буде близьким до середнього рівня. У Південній Африці очікується незначне скорочення площ під кукурудзою, обумовлене надлишком опадів (що затримало проведення посівної), достатньою пропозицією на внутрішньому ринку та високими цінами на виробничі ресурси. Проте передбачається, що врожайність буде вищою за середню через сприятливі погодні умови, які, як очікується, збережуться», — підсумували в організації.