ФАО: продовольство подешевшало в жовтні

03 листопада 2023, 14:52 1449

Базовий показник світових цін на продовольчі товари в жовтні знизився на 0,5% порівняно з попереднім місяцем, водночас індекс цін на молочну продукцію перейшов до зростання.

Про це йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в жовтні 2023 року становило 120,6 пункта, що на 10,9% нижче відповідного показника за той самий період минулого року.

Порівняно з вересневим рівнем значення Індексу цін на зернові ФАО знизилося на 1,0%. Світові ціни на рис знизилися на 2,0%, що було зумовлено загалом пасивним імпортним попитом у світі, а світові ціни на пшеницю — на 1,9% у зв'язку з високою пропозицією з боку США, а також різким загостренням конкуренції між експортерами. Котирування фуражних зернових, навпаки, незначно зросли, головним чином на тлі підвищення світових цін на кукурудзу внаслідок зменшення пропозиції в Аргентині.

Значення Індексу цін на рослинні олії ФАО знизилося на 0,7% порівняно з його вересневим рівнем: зниження світових цін на пальмову олію, спричинене сезонним зростанням виробництва, а також млявим імпортним попитом у світі, з лишком нівелювало зростання цін на соєву, соняшникову та ріпакову олії. Світові ціни на соєву олію зросли під впливом стійкого попиту з боку виробників біодизельного палива.

Значення Індексу цін на цукор ФАО знизилося на 2,2%, проте на поточному рівні воно все ще на 46,6% вище за показник аналогічного періоду минулого року. Падіння в жовтні зумовлене головним чином великими обсягами виробництва в Бразилії, при цьому побоювання щодо передбачуваного скорочення пропозиції у світі в майбутньому сезоні справили стримуючий вплив на падіння цін.

Індекс цін на м'ясо ФАО знизився на 0,6%, що було зумовлено падінням світових цін на свинину на тлі млявого імпортного попиту, особливо з боку деяких країн Східної Азії, що з лишком компенсувало незначне зростання цін на м'ясо птиці, яловичину і баранину.

І, навпаки, Індекс цін на молочну продукцію ФАО після дев'яти місяців безперервного зниження в жовтні підвищився на 2,2%. Найбільшою мірою зросли світові ціни на сухе молоко — головним чином під впливом різкого зростання імпортного попиту як за контрактами з короткими, так і тривалими термінами постачання, а також невизначеності щодо впливу погодних умов, пов'язаних з Ель-Ніньйо, на виробництво в країнах Океанії в майбутній період.