Дорогі добрива змушують турецьких фермерів переходити на бобові

07 січня 2022, 12:00 700

Стрімке зростання цін на добрива у поєднанні з різкою девальвацією турецької ліри змушує фермерів відмовитися від вирощування пшениці та перейти на сочевицю і нут.

Про це розповів генеральний директор Armada Foods Фетхі Сонмез, повідомляє producer.com.

За даними великого турецького імпортера-експортера та переробника зернобобових Armada Foods, Туреччина може збільшити площі сочевиці на 30%. Це відбудеться за рахунок скорочення площ під пшеницею, оскільки вона потребує добрив.

Другий фактор переходу фермерів на бобові полягає в тому, що уряд Туреччини коригує ринкову вартість пшениці з початку врожаю, щоб боротися із високими темпами інфляції в країні.

«Це призвело до того, що населення почало споживати дешевші вуглеводи, похідні від пшениці, але це сталося за рахунок турецького фермера. Урожайність пшениці не виправдала очікувань багатьох фермерів, тому вони відмовлятимуться від неї наступного сезону», — зазначає Фетхі Сонмез.

Перехід від виробництва пшениці до виробництва сочевиці не обов'язково означає, що Туреччина збере рекордний урожай сочевиці через посуху, яка, мабуть, буде другий рік поспіль.

«Що можна сказати напевно в даний час, так це те, що рівень вологості ґрунту аномально низький», — стверджує Фетхі Сонмез.

За його словами, поки зарано говорити про те, чи буде врожайність такою ж низькою, як у 2021 році, але вона буде нижчою за п'ятирічний середній показник. Доля врожаю залежатиме від кількості опадів, які випадуть протягом наступних кількох місяців.